Δυσοίωνο το μέλλον των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ
Δυσοίωνο το μέλλον των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ

Δυσοίωνο το μέλλον των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ

Τι εκτιμούν οι αναλυτές για την επόμενη ημέρα ειδικά με το φόβο μιας ενδεχόμενης ύφεσης της οικονομίας.
Ειρήνη Θεοφανίδου
12.04.2023

Μόλις πριν δυο μήνες ο Δ/νων Σύμβουλος της SL Green & Co, Marc Holiday ήταν αισιόδοξος σε δηλώσεις τους προς τους αναλυτές της Wall Street.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορικών ακινήτων της Νέας Υόρκης είπε στους αναλυτές ότι η κίνηση στα κτίρια της εταιρείας αυξανόταν και ότι περισσότερα από 100.000 τμ χώρων είχαν είτε πρόσφατα μισθωθεί είτε ήταν σε διαπραγματεύσεις για να μισθωθούν.

Το χρέος της εταιρείας είχε μειωθεί, είχε τελειώσει το έργο του πύργου της 1 Madison Avenue στο Μανχάταν και τοπικοί αξιωματούχοι είχαν μόλις ολοκληρώσει την επέκταση της σιδηροδρομικής υπηρεσίας προαστιακού από το Λονγκ Άιλαντ στον εμβληματικό πύργο του Γκριν κοντά στο σταθμό Grand Central.

«Είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη», είπε ο Holiday στην παρουσίαση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων στους αναλυτές, με τους εργαζομένους να επιστρέφουν στα γραφεία μετά από μια πανδημία που συγκλόνισε τους developers παγκοσμίως καθώς περισσότεροι άνθρωποι εργάζονταν από το σπίτι, εγείρεται πλέον το ερώτημα κατά πόσο χρειάζονται πραγματικά οι εταιρείες γραφειακούς χώρους.

«Μπορούμε να ελπίζουμε… να συνεχίσουμε σε μια πορεία προς αυτό που πιστεύουμε ότι θα είναι μια κομβική χρονιά για εμάς το 2023». Στη συνέχεια, η Silicon Valley Bank απέτυχε και η Wall Street πανικοβλήθηκε. Οι μετοχές των developers και των τραπεζών που τους δανείζουν κατέγραψαν απότομη πτώση και οι μετοχές των τραπεζών παρέμειναν εξίσου χαμηλά στο ταμπλό. Οι αναλυτές εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι εταιρίες αξιοποίησης ακινήτων ενδέχεται να χρεοκοπήσουν ένα μεγάλο κομμάτι από τα $3,1 τρισ δανείων εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ, που η Goldman Sachs, λέει ότι είναι σε εκκρεμότητα.

Σχεδόν το 1/4 των δανείων σε κτίρια γραφείων πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Mortgage Bankers’ Association, σε υψηλότερα επιτόκια από το 3%. Άλλοι αναλυτές αναρωτήθηκαν πώς οι ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να βρουν νέους ενοικιαστές καθώς οι παλιές μισθώσεις λήγουν εφέτος, με τα ποσοστά των κενών γραφείων να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

"Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι ο δρόμος μπροστά μας θα είναι δύσκολος για τον κλάδο των ακινήτων και τις τράπεζες που εξαρτώνται από αυτόν" λένε οι αναλυτές ειδικά αν υπάρχει ύφεση.

"Υπάρχουν πολλά προβλήματα σχετικά με την καταστροφή του τομέα των εμπορικών ακινήτων", δήλωσε ο Kevin Fagan, διευθυντής ανάλυσης εμπορικών ακινήτων στη Moody's Analytics. «Πιθανότατα θα υπάρξουν προβλήματα, αλλά είναι περισσότερο ένας τυπικός κύκλος πτώσης».