Στο 2010 γύρισε η αγορά των ευρωπαϊκών εμπορικών ακινήτων
Στο 2010 γύρισε η αγορά των ευρωπαϊκών εμπορικών ακινήτων

Στο 2010 γύρισε η αγορά των ευρωπαϊκών εμπορικών ακινήτων

MSCI: Πτώση και το γ’ τρίμηνο στα deals
Ειρήνη Θεοφανίδου
30.10.2023

Οι συμφωνίες σε όγκο στον ευρωπαϊκό κλάδο ακινήτων συνέχιζαν την πτωτική τους πορεία και το γ' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, τα αυξημένα επιτόκια και το "θολό τοπίο" σχετικά με την τιμολόγηση των ακινήτων λειτούργησαν αποτρεπτικά για τους επενδυτές σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Europe Capital Trends της MSCI Real Assets.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της MSCI, τα ευρωπαϊκά εμπορικά ακίνητα κατέγραψαν για το τρίμηνο από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης όσον αφορά στις επενδύσεις, χωρίς καμία κατηγορία ή αγορά να αποφεύγει την επιβράδυνση μέχρι το τέλος του πρώτου εννεάμηνου του 2023.

Ο όγκος των ολοκληρωμένων συναλλαγών μειώθηκε κατά 57% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος στα 32,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση. Ήταν η «ασθενέστερη δραστηριότητα από το 2010» και ανέβασε τις συνολικές επενδύσεις τους πρώτους εννέα μήνες του έτους σε €119 δισ. λιγότερο από το μισό του επιπέδου για την ίδια περίοδο του 2022. Οι εκκρεμείς συναλλαγές στις αρχές Οκτωβρίου -ένας συνήθως αξιόπιστος δείκτης των πωλήσεων το τελευταίο τρίμηνο του έτους- ήταν οι χαμηλότερες από το 2011" αναφέρεται στην μελέτη της MSCI.

Ο Tom Leahy, επικεφαλής του EMEA Real Assets Research στην MSCI, δήλωσε: «Η εξαιρετικά ταχεία αύξηση των επιτοκίων σήμαινε ότι τα ακίνητα έγιναν από πολύ ακριβά στα τέλη του 2021 σε υπερτιμημένα επίπεδα έως το τέλος του 2022. Η χαμηλή ρευστότητα και η αστάθεια στις αγορές ομολόγων έχουν περιπλέξει τον κλάδο με αρνητικές συνέπειες για τη δραστηριότητα των συναλλαγών».

Η εικόνα

Το Παρίσι παρέμεινε ο κορυφαίος ευρωπαϊκός επενδυτικός προορισμός της χρονιάς, καθώς οι μεγάλες συναλλαγές, όπως η προκαταβολή €230 εκατ. από τον λιανοπωλητή Hermès για την αγορά του συγκροτήματος γραφείων Anjou από την Covivio το γ' τρίμηνο, περιόρισαν τη μείωση του όγκου των επενδύσεων στο 21% τους πρώτους εννέα μήνες.

Υπήρξαν ορισμένοι τομείς σχετικά ανθεκτικοί σε σχέση με τους υπόλοιπους εν μέσω γενικευμένης επιβράδυνσης για τα deals στην αγορά εμπορικών ακινήτων της Ευρώπης. Οι πωλήσεις αποθηκών και κατοικιών για ηλικιωμένους τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 κυμαίνονταν γύρω από τους μέσους όγκους που καταγράφηκαν στα προ πανδημίας επίπεδα του 2015-2019. Τα ξενοδοχεία ήταν ο κλάδος των ακινήτων που επλήγησαν λιγότερο, σημειώνοντας πτώση 11% στο εξεταζόμενο διάστημα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από αξιοσημείωτες συναλλαγές στη γαλλική, την πορτογαλική και την ισπανική αγορά, καθώς τα ταξίδια αναψυχής ανέκαμψαν.

Για τον τομέα των γραφείων, ωστόσο, δεν υπήρξε αλλαγή, καθώς η μετά τον Covid στροφή στην υβριδική εργασία συνεχίζει να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα. Το τρίτο τρίμηνο σημείωσε ιστορικό χαμηλό όσον αφορά τον αριθμό των ακινήτων που πωλήθηκαν εν μέσω ανησυχιών για λειτουργική και τεχνική απαξίωση για κτίρια που δεν είναι τα καλύτερα στην κατηγορία τους, σύμφωνα με την MSCI.