Σοβαρές "αναταράξεις" στην αγορά κατοικίας της Γερμανίας
Σοβαρές "αναταράξεις" στην αγορά κατοικίας της Γερμανίας

Σοβαρές "αναταράξεις" στην αγορά κατοικίας της Γερμανίας

Περίπου 5 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες λαμβάνουν έσοδα από ενοίκια και η χώρα έχει το δεύτερο χαμηλότερο μερίδιο ιδιοκτητών ακινήτων από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.
Ειρήνη Θεοφανίδου
06.12.2022

Η αγορά κατοικίας της Γερμανίας είναι εξαιρετικά ισχυρή εδώ και δεκαετίες, όμως τώρα φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρές "αναταράξεις" με μεγάλη υποχώρηση των τιμών των ακινήτων για τα επόμενα δυο χρόνια.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με το σταθερό επιτόκιο 10 ετών να αυξάνεται από 1% σε 3,9% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Interhyp, τα οποία συνήθως προκαλούν μείωση της ζήτησης καθώς λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να συνάψουν δάνεια. Οι τιμές των κατοικιών έχουν ήδη υποχωρήσει περίπου 5% από τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bank, και θα μειωθούν μεταξύ 20% και 25% συνολικά από τα υψηλά τους έως το κατώτατο σημείο, προβλέπει ο Jochen Moebert, αναλυτής της γερμανικής τράπεζας. 

«Αν σκεφτείτε επιτόκια στεγαστικών δανείων 3,5% ή 4%, τότε χρειάζεστε υψηλότερες αποδόσεις ενοικίων για τους επενδυτές και δεδομένου ότι τα ενοίκια είναι σχετικά σταθερά, είναι σαφές ότι οι τιμές πρέπει να πέσουν», είπε ο Moebert στο CNBC. 

Το εισόδημα από ενοίκια αποτελεί προτεραιότητα για τους Γερμανούς επενδυτές, με περίπου 5 εκατομμύρια άτομα στη Γερμανία να λαμβάνουν έσοδα από ενοίκια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, και η χώρα να έχει το δεύτερο χαμηλότερο μερίδιο ιδιοκτητών ακινήτων από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με Bundesbank.

Ενώ η Deutsche Bank δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία για το πότε θα φθάσουν οι τιμές στον "πάτο", ο Moebert είπε ότι δεν θα εκπλαγεί αν αυτό γινόταν μέσα τους επόμενους έξι μήνες. «Είδαμε ήδη τις πιο απότομες μειώσεις τιμών αν κοιτάξετε σε μηνιαία βάση οι μειώσεις των τιμών είναι ήδη κάτω από 1%. Επομένως, υπάρχει κάποια δυναμική εδώ, αν το δει κανείς από την ματιά του επενδυτή» συμπληρώνει ο ίδιος.