Σε ευέλικτες μισθώσεις οδηγούν υβριδική εργασία και net zero στόχοι
Σε ευέλικτες μισθώσεις οδηγούν υβριδική εργασία και net zero στόχοι

Σε ευέλικτες μισθώσεις οδηγούν υβριδική εργασία και net zero στόχοι

Ιδιοκτήτες και ενοικιαστές συνεργάζονται για να βρουν λύση σε περίπλοκα ζητήματα
Βάλια Πολίτη
15.05.2023

Η διαρκής αλλαγή του αριθμού των εργαζομένων με φυσική παρουσία στον εργασιακό χώρο κάθε επιχείρησης αποτελεί πλέον μια συνεχής πρόκληση για πολλές εταιρείες. Σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις των κριτηρίων ESG, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ενώνουν τις προσπάθειές τους ολοένα και πιο συχνά, για να βρουν πρακτικές και αποτελεσματικές λύσεις.

Οι ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες διερευνούν τώρα πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης νέων τρόπων χρήσης των γραφειακών χώρων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονατι και πιο ευέλικτοι όροι μίσθωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δύο από τα πιο πιεστικά ζητήματα για πολλές επιχειρήσεις.

Στην τρέχουσα συγκυρία, τα συμβόλαια προβλέπουν τα κτίρια να είναι πλήρως λειτουργικά από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ., κάθε μέρα της εβδομάδας, με πλήρη λειτουργία παροχών, όπως ο φωτισμός και ο κλιματισμός. Όμως αυτή η λογική μπορεί να είναι τελικά ξεπερασμένη, αν λάβει κανείς υπόψη τη μεταβαλλόμενη φύση των ωρών εργασίας και της υβριδικής εργασίας.

Αυτό ήταν ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Future of Office Space, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Εάν υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι έρχονται στο γραφείο μόνο δύο ή τρεις μέρες την εβδομάδας, πώς συνεργαζόμαστε με τους ιδιοκτήτες για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας τις υπόλοιπες ημέρες; Το ερώτημα τέθηκε από την Gwendy Arnot, γενική διευθύντρια υπηρεσιών στο χώρο εργασίας της Allianz. «Και μερικές μέρες, τα γραφεία είναι εντελώς άδεια, οπότε τίθενται ερωτήματα σχετικά με το πώς απενεργοποιούμε εντελώς μέρη των κτιρίων όπως πχ έναν ολόκληρο όροφο», συμπλήρωσε η ίδια.

Οι συνεργασίες μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών, με σκοπό την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους αλλά και στην υλοποίηση πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν τις δεσμεύσεις των εταιρείων απέναντι στο περιβάλλον μέσα από τα ακίνητα που μισθώνουν, φαίνονται ικανές να προωθήσουν ικανές και εφαρμόσιμες λύσεις.

Η διαπραγμάτευση των μισθώσεων, με στόχο τη μείωση των διαφωνιών μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη σε δεύτερο χρόνο, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκε και το το ζήτημα της ευελιξίας των μισθώσεων καθώς οι συμβάσεις που επιβάλλουν πολλές υποχρεώσεις σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, και που τεχνικά δεν μπορούν να αλλάξουν αποτελούν ένα κομβικό σημείο.

«Αν οι ιδιοκτήτες και ο ενοικιαστές δεν μπορέσουν να καταλάβουν ότι πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να αλλάξουμε τις μισθώσεις, όπως αρμόζει όταν αλλάζουν τα δεδομένα, θα είμαστε πάντα ένα βήμα πίσω» τόνισε η κα Arnot. «Πρέπει να υπάρχει μια βαθιά σχέση εμπιστοσύνης, δεδομένου ότι οι μισθώσεις τείνουν να είναι μακροχρόνιες».

Πηγή: JLL