Πτώση σχεδόν 27% στις πωλήσεις νέων κατοικιών των ΗΠΑ τον Απρίλιο
Πτώση σχεδόν 27% στις πωλήσεις νέων κατοικιών των ΗΠΑ τον Απρίλιο

Πτώση σχεδόν 27% στις πωλήσεις νέων κατοικιών των ΗΠΑ τον Απρίλιο

Οι καταναλωτές πλήττονται από την αύξηση των επιτοκίων και τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών.
Ειρήνη Θεοφανίδου
25.05.2022

Χαμηλότερα κατά 16,6% διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον μήνα Απρίλιο έναντι του Μαρτίου ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησαν κατά 26,9%.

Σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ το ετήσιο επιτόκιο ανήλθε στις 591.000 μονάδες, εποχικά προσαρμοσμένο την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν 750.000.

Αυτός είναι ο πιο αργός ρυθμός πωλήσεων κατοικιών από τον Απρίλιο του 2020, όταν όλα "πάγωσαν" εξαιτίας της πανδημίας του Covid. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν γρήγορα μετά από αυτό, καθώς οι Αμερικανοί αναζήτησαν μεγαλύτερα σπίτια με εξωτερικούς χώρους κυρίως εκτός βασικού αστικού ιστού λόγω της καραντίνας.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία βασίζονται σε υπογεγραμμένα συμβόλαια κατά τη διάρκεια του μήνα, όχι σε κλείσιμο, επομένως είναι ίσως ο πιο ενημερωμένος δείκτης στην αγορά κατοικίας. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα οποία αυξάνονται από τον Ιανουάριο, εκτοξεύτηκαν πραγματικά τον Απρίλιο. Το μέσο επιτόκιο του 30ετούς σταθερού δανείου ξεκίνησε τον μήνα με 4,88% και έκλεισε στο 5,41%, σύμφωνα με την Mortgage News Daily.

Οι καταναλωτές πλήττονται από την αύξηση των επιτοκίων και τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών. Αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για αυτούς να αντέξουν οικονομικά τις σημερινές υψηλότερες τιμές κατοικιών. Η μέση τιμή ενός νέου σπιτιού που πωλήθηκε τον Απρίλιο ήταν 450.600 $, αυξημένο σχεδόν 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.