"Μαύρα σύννεφα" μαζεύονται στην αγορά των ακινήτων
"Μαύρα σύννεφα" μαζεύονται στην αγορά των ακινήτων

"Μαύρα σύννεφα" μαζεύονται στην αγορά των ακινήτων

Τι ανέφεραν οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων επενδυτικών εταιρειών κατά τη διάρκεια της ΜΙΡΙΜ στις Κάννες.
Ειρήνη Θεοφανίδου
17.03.2023

Η ταλαιπωρημένη αγορά γραφείων, η αδυναμία άντλησης δανείων, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, τα διαρκώς αυξανόμενα επιτόκια και η κατάρρευση τραπεζών κυριάρχησαν στο... τραπέζι των συζητήσεων κατά την διάρκεια της φετινής έκθεσης ΜΙΡΙΜ που πραγματοποιείται αυτή την βδομάδα στις Κάννες.

Με τίτλο "Περιμένετε και θα δείτε" ο Alex Lukesh, επικεφαλής του γραφείου της Madison International Realty στο Λονδίνο, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα στο Palais des Festival de Cannes.

Κάποια από τις εκδοχές του «περιμένετε και θα δείτε» επαναλήφθηκε σε πάνελ και συζητήσεις, καθώς ο κλάδος των ακινήτων προσπαθεί να κατανοήσει πλήρως πώς θα είναι η επόμενη μέρα και αν επιφυλάσσει άλλη μια στιγμή αβεβαιότητας μετά την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley.

"Κανείς δεν έχει ξεκάθαρη αντίληψη για το πώς μοιάζει ο ισολογισμός του", είπε ο Shawn Lese, ο επικεφαλής επενδύσεων της Nuveen Real Estate με έδρα τις ΗΠΑ «ή τι πρόκειται να συμβεί με τα επιτόκια, πριν προχωρήσει σε επενδύσεις και η Nuveen δεν είναι η μόνη". Ο Lese ανέφερε ότι η επιχείρησή του περίμενε την εξισορρόπηση των επιτοκίων - κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί ακόμη και με την πτώχευση της Silicon Valley Bank.

Αναμένοντας την... ελπίδα 

«Όλοι προσαρμοζόμαστε στα πραγματικά υψηλά επιτόκια», δήλωσε ο Steve McCarthy, επικεφαλής της εταιρείας επενδύσεων AXA στη Βόρεια Αμερική. «Μόνο οι άνθρωποι που πρέπει να πουλήσουν πουλάνε». Ο Henning Koch, Διευθύνων Σύμβουλος της Commerz Real, συμφώνησε στο γενικό θέμα, αλλά το έθεσε "ωμά" για τους Ευρωπαίους συμπατριώτες του σε σύγκριση με τους Αμερικανούς παίκτες real estate. 

«Οι άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και ελπίζουν», είπε ο Koch. «Όλοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι το πάρτι θα συνεχιστεί ξανά, αλλά νομίζω ότι τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά μας. Αυτό όμως που ξεχωρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες - και το Ηνωμένο Βασίλειο - σε σχέση με την Ευρώπη είναι οτι είναι αρκετά ριζοσπαστικές. "Εντάξει, υπάρχει κρίση, πρέπει να διορθώσουμε τις τιμές λένε. Το κάνουν και συνεχίζουν" πρόσθεσε. 

«Αλλά στην Ευρώπη, οι περισσότερες αγορές και οι άνθρωποι, έχουν την κουλτούρα να περιμένουν και να ελπίζουν, και μετά χρειάζεται πολύ, πολύ περισσότερος χρόνος [για να ανακάμψει] η αγορά» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Commerz Real.