Η Ευρώπη καλύτερος προορισμός για δεύτερη κατοικία
Η Ευρώπη καλύτερος προορισμός για δεύτερη κατοικία

Η Ευρώπη καλύτερος προορισμός για δεύτερη κατοικία

Τι δείχνει ανάλυση της Knight Frank για τις προοπτικές των αποδόσεων στους πιο περιζήτητους προορισμούς.
RE+D magazine
05.08.2022

Η Ευρωπαϊκή ήπειρος είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για όσους αναζητούν ακίνητο είτε για δεύτερη κατοικία είτε για να παράγει εισόδημα. Σύμφωνα με έρευνα της Knight Frank, τον περασμένο χρόνο, η εν λόγω αγορά αυξήθηκε κατά 5,6% εν μέσω συνεχιζόμενης ζήτησης με τις αποδόσεις ενοικίων στους πιο περιζήτητους προορισμούς διακοπών της περιοχής να συνεχίζουν να αυξάνονται.

«Για τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας, οι πόλεις της Ευρώπης προσφέρουν πολιτισμό, συνδεσιμότητα και καλή ποιότητα ζωής, ενώ για τους επενδυτές προσφέρουν ισχυρή πληρότητα ενοικιαστών και σχετικά χαμηλό κόστος αγοράς», δήλωσε στο CNBC η Kate Everett-Allen, επικεφαλής του τμήματος ερευνών για οικιστικά στη Knight Frank.

Η ανάπτυξη έρχεται καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και επενδύσεις που παράγουν εισόδημα καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη - με το ενδιαφέρον να εκτείνεται πέρα ​​από τον Ατλαντικό.

Κορυφαίες πόλεις για αύξηση των τιμών των ακινήτων


Οι πόλεις της Δυτικής Ευρώπης.
 

Η αύξηση των τιμών στις κορυφαίες αγορές ακινήτων της Ευρώπης - που φτάνουν ως το 5% της αγοράς σε όρους αξίας - ήταν από τις υψηλότερες στον κόσμο το περασμένο έτος, σύμφωνα με την Knight Frank. Το Βερολίνο, σημείωσε την ισχυρότερη αύξηση των τιμών το έτος έως τον Ιούνιο του 2022, με ακίνητα υψηλής ποιότητας να ανατιμώνται κατά 12,6% κατά μέσο όρο. Η ετήσια άνοδος τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής πρωτεύουσας πολύ μπροστά από αυτόν άλλων παγκόσμιων πόλεων όπως η Νέα Υόρκη (7,3%), το Χονγκ Κονγκ (3,1%) και το Λονδίνο (2,5%). Κατά τα άλλα, η ανατίμηση των τιμών των ακινήτων ήταν ισχυρή φέτος στις αγορές ακινήτων υψηλής ποιότητας του Εδιμβούργου (11,2%), του Δουβλίνου (10,2%), της Ζυρίχης (10,2%) και του Παρισιού (8,9%).

Η  άνοδος των κορυφαίων πόλεων της περιοχής συνεχίζεται πρ΄ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται στην παγκόσμια αγορά ακινήτων εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων και αρνητικών οικονομικών προοπτικών. Σύμφωνα με την Knight Frank η επιβράδυνση δεν έχει ακόμη "περάσει" στις τιμές των ακινήτων – με τον τομέα της πολυτελείας να αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτικός.

«Η αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και η αποδυνάμωση των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών μπορεί να φρέναραν μέρος της ανάπτυξης των τελευταίων δυο ετών, αλλά η επιβράδυνση θα γίνει αισθητή περισσότερο σε χαμηλότερες τιμές και σε εγχώριες αγορές», σημειώνει η έκθεση. 

Οι περιφέρειες της Τοσκάνης και της Λιγουρίας της Ιταλίας, η νότια ακτή της Γαλλίας και οι γαλλικές Άλπεις, και η Βαρκελώνη, η Μαρμπέγια και οι Βαλεαρίδες Νήσοι της Ισπανίας είναι από τις κορυφαίες τοποθεσίες στην Ευρώπη για επένδυση σε ακίνητο στην κατηγορία (BTR) αγορά για ενοικίαση βάσει αυτών των κριτηρίων, σύμφωνα με την Knight Frank.

Μόνο η Τοσκάνη κατέγραψε αύξηση 30% από έτος σε έτος στις έρευνες το 2021, με την περιοχή να αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα όλων των αναζητήσεων ακινήτων εντός της Ιταλίας. Η πόλη Lucca της Τοσκάνης στον ποταμό Serchio είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή, αντιπροσωπεύοντας το 1/4 των αιτημάτων αγοραστών το 2021 μαζί με την Πίζα και το Bolgheri και καταγράφοντας ετήσια αύξηση τιμών 6%. Η μέση τιμή ακινήτων που αναζητούν οι αγοραστές μέσω της Knight Frank στη Λούκα και την Πίζα φτάνει τα €1,7 εκατομμύρια - πολύ κάτω από τον μέσο όρο των €3,7 εκατομμυρίων της περιοχής της Τοσκάνης, με τις μέσες ημερήσιες τιμές ενοικίασης να ανέρχονται στα 471 ευρώ.

Η ενίσχυση του δολαρίου και το ασθενέστερο ευρώ "αναζοπυρώνουν" την αγορά ακινήτων της Ευρώπης, με την ήπειρο να γίνεται όλο και πιο ελκυστικός προορισμός όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά και τους Αμερικανούς επενδυτές ακινήτων. Το ευρώ διαπραγματεύεται επί του παρόντος κοντά στην ισοτιμία με το δολάριο, πράγμα που σημαίνει ότι οι αγοραστές των ΗΠΑ απολαμβάνουν έκπτωση 15%-20% στις τιμές των ακινήτων σε οποιαδήποτε από τις 19 χώρες μέλη της ευρωζώνης σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021.

Τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, η Knight Frank κατέγραψε αύξηση 37% στις αναζητήσεις από αγοραστές με έδρα τις ΗΠΑ για γαλλικά ακίνητα. Τώρα, αναζήτησής τους επεκτείνεται σε ολόκληρη την ήπειρο.