Για "γερά πορτοφόλια" η φοιτητική στέγη στην Αθήνα
Για "γερά πορτοφόλια" η φοιτητική στέγη στην Αθήνα

Για "γερά πορτοφόλια" η φοιτητική στέγη στην Αθήνα

Η πιο φθηνή πόλη για τυπικά, παλαιά φοιτητικά διαμερίσματα είναι ο Βόλος, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο τιμών της Geoaxis.
RE+D magazine
12.09.2022

Η Αθήνα αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες τιμές στην φοιτητική στέγαση ενώ αντίθετα ο Βόλος την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων σύμφωνα με το Παρατηρητήριο τιμών της Geoaxis.

Σύμφωνα με την έρευνα εξακολουθεί να καταγράφεται συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων και στις 6 περιοχές μελέτης της Geoaxis (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Πάτρα, Βόλος, Ηράκλειο Κομοτηνή) φανερώνοντας την ανθεκτικότητα της συγκεκριμένης αγοράς καθώς το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιδρά αρνητικά στην προσφορά. Το επίπεδο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων σε σχέση με πέρσι είναι διψήφιο και προσδιορίζεται μεσοσταθμικά στο 14,4%.

Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2017 οι ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν μεσοσταθμικό σε ποσοστό 44,4% με την Αθήνα να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση κατά 53,10%.

geoaxis-foititiki stegasi.jpg

Από πλευράς ηλικιών, όπως ήταν αναμενόμενο, τα μεγαλύτερα σε ηλικία φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο) με διάμεση ηλικία τα 51 έτη. Ακολουθεί η Αθήνα με διάμεση ηλικία τα 43 έτη, ο Βόλος με 36 έτη, το Ηράκλειο Κρήτης με 35 έτη και η Πάτρα με 27 έτη. Την μικρότερη διάμεση ηλικία καταγράφει η Κομοτηνή με 21 έτη, ενώ από πλευράς επιφανειών, τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο με διάμεση επιφάνεια τα 50τμ. Ακολουθεί η Αθήνα με 49τμ, το Ηράκλειο Κρήτης με 45τμ και η Κομοτηνή με 42τμ. Οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων καταγράφθηκαν στην Πάτρα με 40τμ.

Χαρακτηριστικά Αγοράς για Μίσθωση Φοιτητικών Διαμερισμάτων 

• Τα φοιτητικά διαμερίσματα μαζί με τις αποθήκες, τα Logistic Centers, τα Data Centers και τους οίκους ευγηρίας έχουν αποδειχθεί σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο τα πλέον ανθεκτικά ακίνητα στην μείωση αξιών λόγω COVID-19. Στον αντίποδα βρίσκονται τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα γραφεία χαμηλών προδιαγραφών. 

• Σαφώς λιγότερα φοιτητικά διαμερίσματα βρίσκονται διαθέσιμα στην αγορά σε σχέση με το2017, καθώς ένα ποσοστό ακινήτων περί το 10-15% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων αναμένουμε να σημειώσει περεταίρω μείωση λόγω αύξησης του τουρισμού. 

• Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε περιορισμένη επίπλωση διαμερισμάτων για να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. 

• Καθώς οι φοιτητές αρχίζουν και επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους με βάση την έδρατου Πανεπιστημίου και όχι το γνωστικό αντικείμενο, η ζήτηση στο μέλλον αναμένεται να ενταθεί κοντά στα μεγάλα Πανεπιστήμια και να μειωθεί στην επαρχία. 

• Η πλειοψηφία των φοιτητών επιλέγει να ενοικιάσει όσο το δυνατόν παλαιότερα και μικρότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται ραγδαία μείωση των φοιτητών που επιλέγουν να συγκατοικήσουν παρά το γεγονός ότι επιμερίζονται τα έξοδα. Αποτέλεσμα είναι τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σημαντικότερο ρίσκο διάθεσης από ότι οι γκαρσονιέρες. 

• Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η προσπάθεια μεγάλων παικτών του real estate να δημιουργήσουν πολυκατοικίες στα πρότυπα "φοιτητικών εστιών", καθώς είναι πλέον διαπιστωμένο ότι με την προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών (π.χ. φύλαξη και καθαρισμός) η συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα

Η διατήρηση της ανόδου των μισθωτικών αξιών των φοιτητικών διαμερισμάτων λόγω περιορισμένης προσφοράς αποτελεί από μόνη της μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη η οποία θα απασχολεί όλο και περισσότερο εγχώριες ΑΕΕΑΠ και επενδυτές τα αμέσως επόμενα χρόνια.