Στα πρόθυρα χρεοκοπίας ο μεγαλύτερος developer στην Κίνα
Στα πρόθυρα χρεοκοπίας ο μεγαλύτερος developer στην Κίνα

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας ο μεγαλύτερος developer στην Κίνα

Φόβος στους αναλυτές της αγοράς πως θα υπάρξει "ντόμινο" επιπτώσεων από την κατάρρευσή της Evergrande.
Ειρήνη Θεοφανίδου
14.09.2021

Πανικός φαίνεται πως επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς αγορές από την είδηση ότι η επί δυο δεκαετίες μεγαλύτερη εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων της Κίνας Evergrande και ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής Xu Jiayin αγωνίζεται να την σώσει.


Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη πιθανότητα να χρεοκοπήσει ο όμιλος δίνοντας έτσι ένα "χτύπημα" που θα μπορούσε να ξεπεράσει τις παγκόσμιες αγορές και να εκθέσει σε κίνδυνο την αγορά ακινήτων της Κίνας.

Η πιο χρεωμένη εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων στον κόσμο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να αποτύχει να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, αυξάνοντας τον πανικό μεταξύ των επενδυτών και προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στα ομόλογα αλλά και στις χρηματιστηριακές αγορές σε Σενζέν και Σαγκάη.

Οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν στα 1,97 τρις γιουαν ($305 δις) δήλωσε ο όμιλος την περασμένη εβδομάδα προειδοποιώντας για σοβαρό κίνδυνο χρεοκοπίας. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch πρόσφατα έγινε ο τελευταίος όμιλος που εξέδωσε προειδοποίηση, μειώνοντας την πιστοληπτική ικανότητα της Evergrande σε ξένο νόμισμα από το τριπλό C plus στο διπλό C και λέγοντας ότι μια χρεοκοπία «φαίνεται πιθανή».

Παράλληλα, η Moody's υποβάθμισε την εταιρεία για τρίτη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, λέγοντας ότι οι πιστωτές είχαν «αδύναμες προοπτικές ανάκαμψης» σε περίπτωση χρεοκοπίας. Η εταιρεία ξεκίνησε την «κατρακύλα» κάτω από τις «τρεις νέες κόκκινες γραμμές» που επιβλήθηκαν στους developers τον Αύγουστο του 2020 αναγκάζοντας τον όμιλο να πουλήσει ακίνητα με όλο και πιο μεγάλο discount.  

Η Evergrande αναπτύσσει έργα ακινήτων και στη συνέχεια πωλεί τα διαμερίσματα σε πελάτες που συνήθως πληρώνουν εκ των προτέρων πριν από την ολοκλήρωση. Έχει 778 έργα σε εξέλιξη σε 223 πόλεις.