Άνω των €400 εκατ. το pipeline της Prodea
Άνω των €400 εκατ. το pipeline της Prodea

Άνω των €400 εκατ. το pipeline της Prodea

Σειρά επενδύσεων στον τομέα των high-end οικιστικών ακινήτων αλλά και των Logistics προωθεί η Prodea Investments για το επόμενο διάστημα.
RE+D magazine
09.06.2021

Στόχος να βελτιώσει και να διαφοροποιήσει το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο

Όπως επεσήμανε η διοίκηση της εταιρείας κατά την διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης η ΑΕΕΑΠ σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας του Covid19 και παρά το lockdown και τα έκτακτα μέτρα παρέμεινε ενεργή και κατάφερε να δημιουργήσει ανεκτέλεστο έργων άνω των 400 εκατ. ευρώ, το οποίο προσδοκά ότι θα δημιουργήσει το επόμενο διάστημα. "Στόχος είναι το pipeline αυτό να βελτιώσει και να διαφοροποιήσει το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο" ανέφερε η διοίκηση της Prodea.

Όσον αφορά στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο των ακινήτων λόγω της πανδημίας η εταιρεία στρέφει το ενδιαφέρον της στον κλάδο των logistics καθώς επίσης και σε νέου τύπου πιο "πράσινα" εμπορικά ακίνητα.

Όπως ανέφερε ο CEO της Prodea, Αρις Καρυτινός "ο τομέας των logistics παρουσιάζει ευκαιρίες για επενδύσεις λόγω της εξαιρετικής θέσης της χώρας, της μεγάλης διακίνησης εμπορευμάτων από τα γύρω κράτη μέσω της Ελλάδας, αλλά και της αντοχής του κλάδου την περίοδο της κρίσης". Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία αναπτύσσει ένα νέο συγκρότημα αποθηκών στον Ασπρόπυργο, ενώ υπάρχει επενδυτικό πρόγραμμα €50 εκατ. στα logistics για εφέτος.

Στον κλάδο των γραφείων η Prodea εκτιμά ότι δεν υπάρχουν σοβαρές "αναταράξεις" από την πανδημία του κορονοϊού και πως το "παιχνίδι" για τα επόμενα χρόνια θα παιχτεί στην ποιότητα και την αειφορία και όχι στην ποσότητα αν και υπάρχει μεγάλη έλλειψη ποιοτικών χώρων και αυξημένη ζήτηση στην παρούσα φάση. "Όλες οι αγορές γραφείων που κοιτούμε, είναι στη συντριπτική πλειονότητα νέο προϊόν-επιπέδου lea καθώς βλέπουμε και από την εμπειρία μας ότι έχει πολύ μεγάλη ζήτηση" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το residential η Prodea εξετάζει επενδύσεις στην λεγόμενη κατηγορία high-end των οικιστικών κυρίως στα Νότια προάστια αλλά και σε άλλες περιοχές όπου κριθεί ότι υπάρχουν ευκαιρίες.

Για το projet του Πύργου του Πειραιά, τόνισε πως βρίσκεται σε συζητήσεις για τις βέλτιστες χρήσεις του ακινήτου το οποίο χαρακτήρισε "εμβληματικό κτίριο", το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2023 και θα έχει μικτή χρήση.

Όσον αφορά στα ακίνητα της Ιταλίας ο πρόεδρος της Prodea, Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, είπε πως θα πουληθούν σταδιακά ώστε η εταιρεία να εκμεταλλευτεί τη βελτίωση των συνθηκών στην κτηματαγορά της γειτονικής χώρας.

Μέρισμα

Κατά την διάρκεια της Γ.Σ οι μέτοχοι αποφάσισαν μεταξύ άλλων την καταβολή μερίσματος για τη χρήση 2020 ύψους €89.934.075,97 ή €0,352 ανά μετοχή (καθαρό). Δεδομένης της διανομής προσωρινού μερίσματος ύψους €0,318 ανά μετοχή (καθαρό) σε συνέχεια της από 30.12.2020 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου (συνολικό ύψος προσωρινού μερίσματος €35.769.234,76), το υπόλοιπο προς διανομή μέρισμα ανέρχεται σε €0,212 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό).