Το "15μελές" των υπερπλουσίων στον κόσμο
Το "15μελές" των υπερπλουσίων στον κόσμο

Το "15μελές" των υπερπλουσίων στον κόσμο

Ποια είναι τα μέλη του συλλόγου με περιουσία άνω των $100 δισ. σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.
Ειρήνη Θεοφανίδου
17.05.2024

Ο σύλλογος των "υπερπλουσίων" δηλαδή εκείνων που εμφανίζουν περιουσία άνω των $100 εκατ. απαριθμεί σήμερα 15 μέλη φθάνοντας τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί.

Η συνδυασμένη καθαρή θέση αυτών των ανθρώπων αυξήθηκε κατά 13% εφέτος στα $2,2 τρισ, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, ξεπερνώντας τον ρυθμό του πληθωρισμού και την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά. Μεταξύ τους, κατέχουν σχεδόν το 1/4 του πλούτου των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

Ενώ οι 15 έχουν ξεπεράσει τα $100 δισ στο παρελθόν, αυτή είναι η πρώτη φορά που όλοι τους έχουν περιουσίες αυτού του μεγέθους ταυτόχρονα.

Η κληρονόμος της L'Oreal SA, Francoise Bettencourt Meyers, ο ιδρυτής της Dell Technologies Inc. Michael Dell και ο Μεξικανός δισεκατομμυριούχος Carlos Slim έφτασαν αρχικά το όριο τους τελευταίους πέντε μήνες και ορισμένοι κυμάνθηκαν γύρω από αυτό το επίπεδο, ξεπερνώντας το πολλές φορές.

Η Bettencourt Meyers έγινε η πρώτη γυναίκα που συγκέντρωσε 12ψήφια περιουσία τον Δεκέμβριο, αφού οι μετοχές της εταιρείας πολυτελών καλλυντικών σημείωσαν την καλύτερη χρονιά τους από το 1998. 

Η 70χρονη κατατάσσεται 14η στον δείκτη με καθαρή περιουσία $101 δισ, ο 59χρονος Dell, είδε επίσης πρόσφατα την περιουσία του να φτάνει τα $100 δισ, αφού η ζήτηση για εξοπλισμό που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη αύξησε την τιμή της μετοχής της Dell Technologies σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Τώρα είναι 11ος στον δείκτη πλούτου του Bloomberg με περιουσία $113 δισ.

Άλλοι νέοι στην ομάδα περιλαμβάνουν τον 84χρονο Μεξικανό μεγιστάνα Carlos Slim, ο οποίος βρίσκεται στην 13η θέση με $106 δισ. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Λατινική Αμερική πρόσθεσε περίπου $28 δισ στην καθαρή του περιουσία το 2023 εν μέσω έκρηξης του μεξικανικού πέσο που βοήθησε στην ενίσχυση του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών στην επιχειρηματική του αυτοκρατορία, που έχει παρουσία στους κλάδους των κατασκευών, των εστιατορίων και του retail.

Υπάρχουν και παλιά ονόματα που επιστρέφουν στον σύλλογο, όμως, όπως ο 61χρονος Gautam Adani, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στην ελίτ μετά από μια επίθεση short-seller που τον έκανε να χάσει περισσότερο πλούτο από οποιονδήποτε άλλο το 2023. Οι μετοχές της ναυαρχίδας του Adani Enterprises Ltd. αυξήθηκαν καθώς οι παγκόσμιοι επενδυτές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στις επιχειρήσεις της Ινδίας.

Στην κορυφή βρίσκεται ο 75χρονος ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της LVMH, Bernard Arnault, με καθαρή περιουσία $222 δισ. Αποκομίζει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του από το μερίδιό του στον μεγαλύτερο κατασκευαστή ειδών πολυτελείας στον κόσμο. Ο ιδρυτής της Amazon.com Inc, Τζεφ Μπέζος,  κατατάσσεται στη δεύτερη θέση με περιουσία $208 δισ. χάρη στην ιδιοκτησία του στον μεγαλύτερο διαδικτυακό λιανοπωλητή στον κόσμο. Ο CEO της Tesla Inc. ο 52χρονος Elon Musk, έχει καθαρή περιουσία $187 δισ. και κατατάσσεται στην τρίτη θέση του δείκτη. Η περιουσία του, η οποία έχει μειωθεί κατά περισσότερα από $40 δισ. εφέτος, αποτελείται κυρίως από το μερίδιό του στην πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.