Στο έλεος των ρευστοποιήσεων οι μετοχές ακινήτων στην Κίνα
Στο έλεος των ρευστοποιήσεων οι μετοχές ακινήτων στην Κίνα

Στο έλεος των ρευστοποιήσεων οι μετοχές ακινήτων στην Κίνα

Πτώση που ξεπερνά το 76% και απώλειες από τις αρχές του χρόνου στα 55 δισ. δολάρια.
Ειρήνη Θεοφανίδου
25.09.2023

Οι κινεζικές μετοχές ακινήτων σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εννέα μηνών στις αγορές με τις ανησυχίες για το μέλλον του Ομίλου China Evergrande να προκαλούν ρευστοποιήσεις σε ολόκληρο τον κλάδο.

Ένας δείκτης του Bloomberg Intelligence για τις μετοχές των εταιρειών αξιοποίησης ακινήτων υποχώρησε έως και 6,4% σήμερα Δευτέρα ανεβάζοντας την εφετινή ζημιά στα 55 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Evergrande, η οποία διέκοψε τις συνεδριάσεις βασικών πιστωτών την τελευταία στιγμή και είπε ότι πρέπει να επανεξετάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσής της, υποχώρησε κατά 25%. Η China Aoyuan Group Ltd. σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη, υποχωρώντας κατά 76% ποσοστό ρεκόρ μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων των μετοχών.

Το κλίμα έχει επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για νέο κύκλο απωλειών στον προβληματικό τομέα ακινήτων, με την πολιτική υποστήριξη να αποτυγχάνει να επιλύσει τα προβλήματα ρευστότητας. Ενώ οι developers εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην επερχόμενη περίοδο διακοπών της λεγόμενης "Χρυσής Εβδομάδας" για να αναζωογονήσουν τις πωλήσεις κατοικιών, το "φρένο" στην άνοδο των μετοχών ακινήτων από τα τέλη Αυγούστου δείχνει ότι οποιαδήποτε ανακούφιση μπορεί να είναι σύντομης διάρκειας.

Οι επενδυτές έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι μια φαινομενικά ατελείωτη ροή αρνητικών ειδήσεων. Η China Oceanwide Holdings Ltd. αντιμετωπίζει δικαστική απόφαση εκκαθάρισης καθώς το δικαστήριο των Βερμούδων εξέδωσε διάταγμα εκκαθάρισης κατά της εταιρείας. Η ρυθμιστική αρχή του έθνους είπε ότι έχει ξεκινήσει μια έρευνα στην Ping An Real Estate Co. σχετικά με μια άγνωστη ληξιπρόθεσμη πληρωμή δανείου. Εν τω μεταξύ, παραμένουν οι ανησυχίες για μια πιθανή χρεοκοπία της Country Garden Holdings Co. «Αυτή η αλλαγή στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους μπορεί να αμαυρώσει περαιτέρω το μέλλον αυτής της εταιρείας (σ.σ Evergrande) με χρέη», δήλωσε ο Willer Chen, ανώτερος αναλυτής στη Forsyth Barr Asia Ltd.