Στην παραγωγή τα πρώτα υλικά που σχεδιάστηκαν από τεχνητή νοημοσύνη
Στην παραγωγή τα πρώτα υλικά που σχεδιάστηκαν από τεχνητή νοημοσύνη

Στην παραγωγή τα πρώτα υλικά που σχεδιάστηκαν από τεχνητή νοημοσύνη

Πως η Orbital Materials αξιοποιεί το ChatGPTγια να φέρει στην αγορά «πρωτοπόρα υλικά»
RE+D magazine
18.08.2023

Λιγότερο από 18 μήνες μπορεί να απέχουμε από τη δημιουργία των πρώτων υλικών σχεδιασμένων από την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τον CEO της Orbital Materials, Jonathan Godwin, ο οποίος στοχεύει να αξιοποιήσει την τεχνολογία για τη δημιουργία υλικών που θα βοηθήσουν στη δέσμευση άνθρακα.

Πρώην μηχανικός στο ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης της Google DeepMind, ο Godwin ίδρυσε την Orbital Materials το 2022, με όραμα να φέρει στην αγορά «ρηξικέλευθα υλικά» που θα μπορούσαν «να βελτιώσουν την ικανότητά μας να ζούμε με ένα βιώσιμο και υγιεινό τρόπο».

Ο πρώτος στόχος της εταιρείας είναι τα υλικά που σχετίζονται με τη δέσμευση άνθρακα, τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα και η απομάκρυνση επιβλαβών χημικών ουσιών από το περιβάλλον. Αλλά μακροπρόθεσμα ο Godwin σχεδιάζει επίσης να εργαστεί σε υλικά για την αρχιτεκτονική και το design, όπως ελαφριά κράματα για αυτοκίνητα και έξυπνο σκυρόδεμα.

Το μοντέλο που χρησιμοποιεί το Orbital Materials δεν είναι διαφορετικό από γνωστές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT και το Stable Diffusion.

Η διαφορά είναι ότι όταν η Orbital Materials εκπαιδεύει το μοντέλο AI της, το σύστημα τροφοδοτείται με επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τη φυσική, προσαρμόζοντάς το με βάση την επιστήμη των υλικών.

Τα σύνολα δεδομένων στα οποία έχει εκπαιδευτεί το μοντέλο, το οποίο φέρει το παρατσούκλι Linus, προέρχονται από πραγματικά πειράματα και κβαντικές προσομοιώσεις.

Προτεραιότητα της Orbital Materials είναι σε τομείς όπου ο ιδρυτής της πιστεύει ότι ένα προϊόν μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά πιο γρήγορα, -μέσα στο διάστημα 18 μηνών- καθώς τα οικοδομικά υλικά μπορεί να απαιτήσουν χρόνια δοκιμών, ιδιαίτερα για κάτι δομικό όπως το σκυρόδεμα.

Ένας από τους τομείς στους οποίους η εταιρεία εστιάζει μεγάλο μέρος της προσοχής της επί της παρούσης, είναι στα υλικά που μπορούν να αντλήσουν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και έτσι να βοηθήσουν στη δημιουργία λειτουργικών λύσεων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Πηγή: Dezeen