Πληθωρισμό πάνω από 2% για τα επόμενα τρία χρόνια "βλέπει" η ΕΚΤ
Πληθωρισμό πάνω από 2% για τα επόμενα τρία χρόνια "βλέπει" η ΕΚΤ

Πληθωρισμό πάνω από 2% για τα επόμενα τρία χρόνια "βλέπει" η ΕΚΤ

Η κεντρική τράπεζα θεωρείται βέβαιο ότι θα προχωρήσει σήμερα σε αύξηση επιτοκίων.
RE+D magazine
15.12.2022

Υψηλότερο από το στόχο του 2% για την ερχόμενη τριετία "βλέπει" τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η ΕΚΤ θα στείλει έτσι σήμα ότι κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει η μάχη της κατά του πληθωρισμού σύμφωνα με πηγή από την τράπεζα. Η κεντρική τράπεζα θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξήσει σήμερα, Πέμπτη, τα επιτόκιά της για τέταρτη συνεχόμενη φορά, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού.

Παράλληλα, θα ανακοινώσει τις νέες τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της, τις οποίες χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να υπολογίσουν πόσες ακόμη αυξήσεις επιτοκίων είναι πιθανές.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 10,6% τον Οκτώβριο για να υποχωρήσει τον Νοέμβριο. Με τις νέες προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί καθαρά πάνω από το 2% το 2024 και οριακά πάνω από το επίπεδο αυτό το 2025, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ σπάνια αποδεικνύονται ακριβείς, αλλά χρησιμοποιούνται από την τράπεζα ως ένα στοιχείο για τη λήψη αποφάσεων, καθώς ο στόχος της για τον πληθωρισμό αφορά έναν μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6% στην Ευρωζώνη το 2023, για να υποχωρήσει στο 2,3% το 2024 και στο 1,9% το 2025. 

Προβλέπουν επίσης αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 50 μ.β. στο 2% την Πέμπτη και περαιτέρω αύξηση στο 2,5% τον Μάρτιο και στο 2,75% στα μέσα του 2023.

ΠΗΓΗ: Reuters