Πέθανε σε ηλικία 96 χρονών η βασίλισσα Ελισάβετ - Τι γίνονται τα $28 δισ. ακίνητα που κατέχει
Πέθανε σε ηλικία 96 χρονών η βασίλισσα Ελισάβετ - Τι γίνονται τα $28 δισ. ακίνητα που κατέχει

Πέθανε σε ηλικία 96 χρονών η βασίλισσα Ελισάβετ - Τι γίνονται τα $28 δισ. ακίνητα που κατέχει

Ο γιος της, ο 73χρονος Κάρολος, γίνεται αυτομάτως βασιλιάς και κληρονομεί ακίνητα και άλλα περιουσικά στοιχεία, ωστόσο, η διαδικασία είναι εξαιρετικά περίπλοκη.
Ειρήνη Θεοφανίδου
09.09.2022

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β', η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας και "βράχος σταθερότητας" σε ένα μεγάλο μέρος ενός ταραγμένου αιώνα, πέθανε σε ηλικία 96 χρονών μετά από 70 χρόνια στον θρόνο.

«Η βασίλισσα απεβίωσε εν ειρήνη στο Μπαλμόραλ», αναφέρει η ανακοίνωση των Ανακτόρων. Ο μεγαλύτερος γιος της, ο 73χρονος Κάρολος, γίνεται αυτομάτως βασιλιάς. Η Ελισάβετ-Αλεξάνδρα-Μαίρη, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Μέιφερ του Λονδίνου και βαπτίστηκε στις 29 Μαΐου της ίδιας χρονιάς στο ιδιωτικό παρεκκλήσι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ. Η μικρή πριγκίπισσα βρέθηκε πρώτη στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο όταν ο θείος της, ο Εδουάρδος Η΄, παραιτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1936 και ο πατέρας της έγινε βασιλιάς με το όνομα Γεώργιος Στ΄. Η Ελισάβετ ήταν τότε 10 ετών.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε σε ένα βοηθητικό σώμα γυναικών και εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός αυτοκινήτων. Στις 20 Νοεμβρίου 1947 παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο Μαουντμπάντεν της Ελλάδας στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, στο Λονδίνο. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο (γεν. 1948), την Άννα (1950), τον Άντριου (1960) και τον Έντουαρντ (1964). Ο γάμος τους κράτησε 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021, σε ηλικία 99 ετών.

Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο όταν πέθανε ο πατέρας της, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Η ίδια βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στην Κένυα. Στέφθηκε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Αυτή ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας το «ρεκόρ» της προγιαγιάς της, της βασίλισσας Βικτορίας, η οποία παρέμεινε στον θρόνο επί 63 χρόνια, 7 μήνες, 2 ημέρες, 16 ώρες και 23 λεπτά. Γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, τα 70 χρόνια από την ανάρρησή της στον θρόνο, στις 6 Φεβρουαρίου 2022.

Τι γίνεται με την περιουσία της 

Η Μεγαλειότητά της αφήνει πίσω της περισσότερα από $500 εκατ. σε προσωπικά περιουσιακά στοιχεία από τα 70 χρόνια της στον θρόνο, τα οποία θα κληρονομήσει ο πρίγκιπας Κάρολος όταν στεφθεί βασιλιάς. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται απλό, η περιουσία της Βασίλισσας είναι περίπλοκη. Πολλά από αυτά που φαίνεται ότι ανήκουν στην ίδια ανήκουν στην λεγόμενη "Βασιλική Εταιρεία", την αυτοκρατορία των $28 δισ. που μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, όπως ο βασιλιάς Γεώργιος ο VI και ο πρίγκιπας Φίλιππος, κάποτε ανέφεραν ως «η οικογενειακή επιχείρηση». 

Η βασίλισσα λάμβανε εισόδημα μέσω ενός ταμείου γνωστό ως Sovereign Grant, το οποίο πλήρωνε ετησίως τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Προέρχεται από μια συμφωνία που έκανε ο βασιλιάς Γεώργιος Γ' να παραδώσει τα εισοδήματά του από το Κοινοβούλιο προκειμένου να λάβει μια σταθερή ετήσια πληρωμή για τον ίδιο και τις μελλοντικές γενιές της βασιλικής οικογένειας. Αρχικά γνωστό ως Civil List, αντικαταστάθηκε από το Sovereign Grant το 2012. Αυτό το ποσό της επιχορήγησης ορίστηκε σε λίγο πάνω από £86 εκατ. το 2021 και το 2022. Κεφάλαια που διατίθενται για τα επίσημα ταξίδια, τη συντήρηση περιουσίας και τα λειτουργικά έξοδα ή συντήρησης του Παλατιού του Μπάκιγχαμ. Αλλά η βασίλισσα δεν λαμβάνει μόνο ετήσιο μισθό.

Η εταιρεία, γνωστή και ως Monarchy PLC, είναι μια ομάδα ανώτερων μελών και δημοσίων προσώπων του Οίκου των Ουίνδσορ, της βασιλικής οικογένειας της οποίας ήταν επικεφαλής η βασίλισσα. Μαζί, λειτουργούν αυτό που μπορεί να θεωρηθεί μια παγκόσμια επιχειρηματική αυτοκρατορία που διοχετεύει εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε χρόνο μέσω τηλεοπτικών εκδηλώσεων και τουρισμού. 

Η βασίλισσα και άλλα επτά μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι μέλη της Εταιρείας: ο Πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα  Δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ Δούκισσα του Κέιμπριτζ, η Πριγκίπισσα Άννα κόρη της Βασίλισσας και ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο μικρότερος γιος της βασίλισσας και η σύζυγός του Σόφι, κόμισσα του Γουέσεξ.

Ακίνητα $28 δισ. 

Η μοναρχία κατέχει σχεδόν $28 δισ. σε ακίνητα από το 2021, τα οποία δεν μπορούν να πωληθούν, σύμφωνα με το Forbes. 

Πιο συγκεκριμένα, τα ακίνητα που περιλαμβάνει το "βασιλικό χαρτοφυλάκιο" είναι:

The Crown Estate: 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ: 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια

Δουκάτο της Κορνουάλης: 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια

Το Δουκάτο του Λάνκαστερ: 748 εκατομμύρια δολάρια

Παλάτι του Κένσινγκτον: 630 εκατομμύρια δολάρια

The Crown Estate of Scotland: 592 εκατομμύρια δολάρια

Αν και η οικογένεια δεν επωφελείται προσωπικά από την επιχείρηση, ο σκοπός είναι να τονώσει την οικονομία. 

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το Crown Estate είναι μια συλλογή από κτήματα και εκμεταλλεύσεις που ανήκαν στη βρετανική μοναρχία, την οποία κατείχε η βασίλισσα Ελισάβετ Β'. Αλλά αυτό δεν είναι ιδιωτική περιουσία που είχε η ίδια. Διοικείται από ένα ημι-ανεξάρτητο δημόσιο συμβούλιο. Τον Ιούνιο, το Crown Estate ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 312,7 εκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2021–2022, δηλαδή 43 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό,τι το προηγούμενο έτος. Η χρηματοδότηση για το Sovereign Grant προέρχεται από ένα ποσοστό των κερδών των εσόδων, το οποίο αρχικά καθορίστηκε στο 15%, σύμφωνα με το Royal Household. Η επιχορήγηση αυξήθηκε το 2017–2018 στο 25% για την υποστήριξη της ανακαίνισης των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και υποτίθεται ότι θα μειωθεί ξανά στο 15% έως το 2028.

Η επιχορήγηση χρησιμοποιείται για την πληρωμή των επίσημων δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των μισθών για το προσωπικό, την ασφάλεια, τα ταξίδια, τη φροντίδα του σπιτιού και τη συντήρηση. Αλλά τα ιδιωτικά έξοδα της Βασίλισσας και της ευρύτερης οικογένειάς της πληρώνονται μέσω ενός ξεχωριστού επιδόματος που ονομάζεται Privy Purse. Αυτό είναι ουσιαστικά ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων που κρατήθηκαν σε καταπίστευμα που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, το οποίο παρέχει ιδιωτικό εισόδημα στη Μεγαλειότητα από το Δουκάτο του Λάνκαστερ.

«Στα τέλη Μαρτίου 2022, το Δουκάτο του Λάνκαστερ είχε υπό τον έλεγχό του καθαρά περιουσιακά στοιχεία 652,8 εκατομμυρίων δολαρίων, παρέχοντας καθαρό πλεόνασμα 24 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά έχουν τη μορφή περιουσίας και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων», αναφέρει μια δήλωση στον ιστότοπο του Δουκάτου του Λάνκαστερ.

Η προσωπική της περιουσία

Η βασίλισσα έχει προσωπικά περιουσιακά στοιχεία πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια σε μεγάλο βαθμό λόγω των επενδύσεών της, της συλλογής έργων τέχνης, των κοσμημάτων και των ακινήτων της, που περιλαμβάνουν το Sandringham House και το Balmoral Castle, σύμφωνα με το Business Insider. Τώρα που πέθανε, τα περισσότερα από τα προσωπικά της περιουσιακά στοιχεία θα περάσουν στον πρίγκιπα Κάρολο όταν αυτός πάρει τον θρόνο. Η Αυτού Μεγαλειότητα κληρονόμησε επίσης σχεδόν 70 εκατομμύρια δολάρια από την βασιλομήτορα όταν πέθανε το 2002, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων σε πίνακες ζωγραφικής, συλλογή γραμματοσήμων, εκλεκτές πορσελάνες, κοσμήματα, άλογα, ακόμη και μια πολύτιμη συλλογή αυγών Faberge. Οι πίνακες της συλλογής περιλαμβάνουν έργα των Monet, Nash και Carl Fabergé. 

Υπάρχει ειδική νομική ρήτρα που απαλλάσσει τη βασίλισσα από την πληρωμή φόρου κληρονομιάς στην περιουσία που άφησε η μητέρα της. Αυτή η ρήτρα θα ισχύει και για τον Πρίγκιπα Κάρολο. Η κληρονομιά από μονάρχη σε μονάρχη εξαιρείται από τον φόρο κληρονομιάς 40%, όπως συμφωνήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό John Major το 1993 για να αποφευχθεί η διάβρωση του πλούτου της βασιλικής οικογένειας.