Νέο υλικό προστατεύει τα κτίρια από τη διάβρωση
Νέο υλικό προστατεύει τα κτίρια από τη διάβρωση

Νέο υλικό προστατεύει τα κτίρια από τη διάβρωση

Τι ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire
RE+D magazine
27.02.2024

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire χρησιμοποίησαν βακτήρια για να αναπτύξουν ένα νέο προστατευτικό μείγμα γαλακτώματος ασβέστου που μπορεί να προστατεύσει τα κτίρια από τη διάβρωση.

Η ομάδα χρησιμοποίησε μια μη παθογόνο εκδοχή μικροοργανισμών για να δημιουργήσει μια επικάλυψη ασβέστου. Η επίστρωση ασβεστογαλακτώματος, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για το άσπρισμα τοίχων και οροφών, αποτελείται από μια ποικιλία μιγμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ασβέστη και του νερού.

Η νέα επίστρωση δημιουργεί μια αλυσίδα μηχανισμών αυτοεπιδιόρθωσης για τη θωράκιση της επιφάνειας, ξεκινώντας από τα μικρόβια που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) μέσω της φωτοσύνθεσης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο. Ως αποτέλεσμα, σχηματίζεται ένα πρόσθετο φράγμα ανθρακικού ασβεστίου - που λειτουργεί ως ρυθμιστικό και προστατεύει την επιφάνεια από τη διάβρωση.

Η ομάδα συνεργάζεται τώρα με το εργαστήριο Zero Carbon του Πανεπιστημίου και την κατασκευαστική εταιρεία U.K. Hempcrete Ltd για τη δημιουργία ενός πρωτοτύπου.

Όταν ολοκληρωθεί το πρωτότυπο, η πρώτη δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στο αποστακτήριο Whyte & Mackay Ltd στο Isle of Jura, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Σκωτίας. Το πρωτότυπο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούλιο, ενώ οι δοκιμές θα διαρκέσουν από τρεις έως έξι μήνες.

Αυτό το οινοποιείο είναι μια ιδανική βάση δοκιμών, καθώς υπόκειται σε συνδυασμό ανέμου και βροχής, που καταστρέφει την επιφανειακή επίστρωση και μειώνει την αντοχή. Ως αποτέλεσμα, αυξάνει τη διαδικασία επισκευής της επιφάνειας, η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εταιρεία, αλλά και στο κλίμα. 

Η ετήσια συντήρηση και βαφή έχουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα, καθώς μεγάλη ποσότητα υλικού χρειάζεται να μεταφερθεί στο νησί. Παράλληλα, η καινοτομία ευθυγραμμίζεται με τις δεσμεύσεις μηδενικών εκπομπών άνθρακα του αποστακτηρίου, η οποία αποσκοπεί στην επίτευξη θετικού αντίκτυπου στην τοπική κοινότητα.