Λιγότερος ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ασφαλίζουν κατοικίες έναντι φυσικών καταστροφών
Λιγότερος ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ασφαλίζουν κατοικίες έναντι φυσικών καταστροφών

Λιγότερος ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ασφαλίζουν κατοικίες έναντι φυσικών καταστροφών

Φορολογικά κίνητρα για νεοφυείς επιχειρήσεις και πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
RE+D magazine
08.05.2023

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ιδιοκτήτες ασφαλίζουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές ανακοίνωσε μεταξύ άλλων μέτρων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οποιοδήποτε σπίτι ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών θα μπορεί να έχει επιπλέον έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, 10%», εξήγησε επισημαίνοντας ότι έτσι θα ενθαρρύνονται οι πολίτες να ασφαλίζουν τα σπίτια τους έναντι των καταστροφών με ένα σημαντικό κίνητρο.

Σήμερα όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν προγράμματα ασφάλισης κτιρίων έναντι φυσικών καταστροφών 

Το κόστος ασφάλισης διαφέρει από ασφαλιστική σε ασφαλιστική, αλλά και από την αξία της κατοικίας, (παλαιότητα ποιότητα κατασκευής, το είδος του ακινήτου (μονοκατοικία, μεζονέτα, διαμέρισμα σε πολυκατοικία) κλπ

Συνήθως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια καλύπτουν ζημιές από πλημμύρες, φωτιά και εξαιτίας σεισμού.

Σήμερα στην Ελλάδα μόλις το 16% του συνόλου των κατοικιών είναι ασφαλισμένο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού κάθε χρόνο με μεγάλα ποσά για να καλύψει τις εν λόγω ζημίες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την Κρατική Αρωγή που παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κονδύλια ύψους €191 εκατ. έχουν διατεθεί μέσα σε 1,5 χρόνο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ευρώπη η υποχρεωτική ασφάλιση των κτιρίων ισχύει σε περιορισμένο αριθμό χωρών και συγκεκριμένα στη Γαλλία, τη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Ρουμανία.