"Κακά μαντάτα" για τα εμπορικά ακίνητα
"Κακά μαντάτα" για τα εμπορικά ακίνητα

"Κακά μαντάτα" για τα εμπορικά ακίνητα

Υποχώρησε στο 44,8 τον Σεπτέμβριο ο δείκτης AIA/ Deltek Architecture Billings που δείχνει την μακροπρόθεσμη ζήτηση για μη οικιστική κατασκευαστική δραστηριότητα.
Ειρήνη Θεοφανίδου
19.10.2023

Οι αρχιτεκτονικές εταιρείες ανακοίνωσαν απότομη πτώση των εργασιών τους τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εμπορικών ακινήτων θα μπορούσε να βιώσει ακόμη περισσότερα προβήματα τον επόμενο χρόνο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης AIA/Deltek Architecture Billings υποχώρησε στο 44,8 τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2020, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας Covid-19. 

Οποιαδήποτε βαθμολογία κάτω του 50 υποδηλώνει επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών. Ο δείκτης είναι ένας μακροπρόθεσμος δείκτης της ζήτησης για μη οικιστική κατασκευαστική δραστηριότητα τόσο εμπορικά όσο και βιομηχανικά κτίρια. Στοχεύει να προβλέψει την κατασκευαστική δραστηριότητα 9 έως 12 μήνες πριν.

«Ενώ περισσότερες εταιρείες αναφέρουν μείωση στις χρεώσεις, η έκθεση δείχνει επίσης τη διστακτικότητα των πελατών να δεσμευτούν για νέα έργα με λιγότερες συμβάσεις να υπογράφονται πρόσφατα», δήλωσε ο Kermit Baker, επικεφαλής οικονομολόγος του ΑΙΑ. «Ως αποτέλεσμα, οι εκκρεμότητες στις εταιρείες αρχιτεκτονικής μειώθηκαν σε 6,5 μήνες κατά μέσο όρο το τρίτο τρίμηνο, στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το τέταρτο τρίμηνο του 2021».

Τα εμπορικά ακίνητα έχουν "χτυπηθεί" διπλά καθώς η επιστροφή στο γραφείο γίνεται με αργούς ρυθμούς και οι περισσότερες εταιρίες καταλήγουν στο μοντέλο της υβριδικής εργασίας. Από την άλλη πλευρά τα αυξημένα κόστη και η γενικότερη ακρίβεια λόγω του υψηλού πληθωρισμού "τραβάνε πίσω" και άλλους τομείς όπως τα καταστήματα λιανικής και τα εστιατόρια. 

Εκτός των εμπορικών ακινήτων, πάντως, οι ειδικοί της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την κατοικία με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι η πτώση της δραστηριότητας των διαμερισμάτων "δεν προμηνύει καλά για το μέλλον".