Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που ανέδειξε ο Ηλίας Ιακωβίδης, Σύμβουλος για τα Ψηφιακά Θέματα της Πράσινης Μετάβασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιλώντας στο 18o RED MEETING POINT 2025 στην Αθήνα.
Όπως τόνισε ο κ. Ιακωβίδης, «τα βιώσιμα κτίρια πρέπει να είναι ψηφιακά συνδεδεμένα, μετρήσιμα και ανθεκτικά στο μέλλον. Η ψηφιοποίηση είναι η γέφυρα μεταξύ των κλιματικών στόχων και του επενδυτικών πλάνων». Υπό το πρίσμα της αυξανόμενης πίεσης για συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές κανονιστικές απαιτήσεις, καθίσταται σαφές ότι η τεχνολογική ενσωμάτωση αποτελεί μονόδρομο για τη βιωσιμότητα, τη συμμόρφωση και τη διατήρηση της αξίας των ακινήτων.
Το πλαίσιο κανονισμών της ΕΕ γίνεται όλο και πιο αυστηρό, με βασικές υποχρεώσεις να προκύπτουν από την αναθεωρημένη Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (EPBD), την Ταξινομία της ΕΕ, την Οδηγία για την Αναφορά Εταιρικής Βιωσιμότητας (CSRD), τον Κανονισμό για τα Κατασκευαστικά Προϊόντα (CPR) και το επικείμενο Ψηφιακό Διαβατήριο Προϊόντος (DPP). Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκε ο ρόλος των ψηφιακών εργαλείων στην αυτοματοποιημένη αναφορά ESG, στην παρακολούθηση εκπομπών καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής των κτιρίων και στη διαχείριση της βιωσιμότητας των υλικών.
Όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο, η βιωσιμότητα στον τομέα των ακινήτων δεν περιορίζεται πλέον μόνο στις ενεργειακές επιδόσεις. Η μακροπρόθεσμη αξία των ακινήτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κυκλική χρήση των υλικών, τη δυνατότητα επισκευής και τον ενσωματωμένο άνθρακα. Το Ψηφιακό Διαβατήριο Προϊόντος (DPP) και το πλαίσιο Level(s) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχονται να ενισχύσουν τη διαφάνεια και την ευθύνη ως προς αυτά τα χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η τεχνολογία προσφέρει λύσεις που ενισχύουν τη λειτουργική ανθεκτικότητα και τη συμμόρφωση, όπως τα Συστήματα Διαχείρισης Κτιρίων (BMS), το Building Information Modeling (BIM), η προγνωστική συντήρηση, τα εικονικά συστήματα καθοδήγησης, και οι βάσεις δεδομένων υλικών. Η υιοθέτηση τέτοιων εργαλείων όχι μόνο βοηθά στην κάλυψη των κανονιστικών απαιτήσεων, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει στη μείωση κόστους και την αύξηση της αποδοτικότητας.
Τέλος, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για αυτοματοποίηση της αναφοράς ESG και των κανονιστικών υποχρεώσεων, καθώς η ψηφιακή υποδομή μετατρέπεται σε βασικό εργαλείο για την αποτελεσματική διαχείριση ρίσκου και τη διασφάλιση συμμόρφωσης σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό περιβάλλον.
Το eRed Business Forum 2025 κατέστησε σαφές ότι η ψηφιοποίηση είναι θεμέλιο για την επόμενη μέρα του ευρωπαϊκού real estate — μια μέρα που θα είναι πράσινη, διαφανής και τεχνολογικά θωρακισμένη.