Ερευνητές κατασκεύασαν υλικό που σταματά την εξάπλωση των πυρκαγιών
Ερευνητές κατασκεύασαν υλικό που σταματά την εξάπλωση των πυρκαγιών

Ερευνητές κατασκεύασαν υλικό που σταματά την εξάπλωση των πυρκαγιών

Αμερικανοί επιστήμονες επιδιώκουν να καταπολεμήσουν την ταχεία εξάπλωση των πυρκαγιών
Βάλια Πολίτη
12.09.2023

Ομάδα επιστημόνων από πανεπιστήμια των ΗΠΑ ανέπτυξε επίστρωση με βάση το πυρίτιο που μπορεί να βοηθήσει την καταστολή της εξάπλωση πυρκαγιών, εμποδίζοντας τα υλικά να έρθουν σε άμεση επαφή με τη φλόγα.

Η επίστρωση αναπτύχθηκε για να επιβραδύνει την εξάπλωση της φωτιάς, περιορίζοντας την ποσότητα της καύσης που συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο, καθώς οι πυρκαγιές αρχίζουν να εξαπλώνονται.

«Το πρόβλημα με τη φωτιά είναι ότι είναι πολύπλοκη, είναι δύσκολο να την κατανοήσουμε», σχολίασε στο Dezeen ο καθηγητής επιστήμης και μηχανικής υλικών στο κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Martin Thuo.

"​Η φωτιά είναι σαν ένα σκαμνί με τρία πόδια. Χρειάζεται οξυγόνο, καύσιμο και θερμότητα. Αλλά όλα αυτά στηρίζονται σε ένα σύνολο πολύπλοκης χημείας, υπάρχει ένα σύνολο αντιδράσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν για να διαδοθεί η φωτιά και να συνεχίσει να καίει».

Χρησιμοποιώντας μια χημική διαδικασία και δουλεύοντας σε μοριακό επίπεδο, ο Thuo και η ομάδα του ανακάλυψαν μια εφαρμογή υλικού που αρχικά αναπτύχθηκε πριν από μια δεκαετία. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σε μια πρόσφατη ακαδημαϊκή εργασία που περιγράφει λεπτομερώς τη μοριακή σύνθεση του υλικού.

Το silene είναι ένα υλικό με βάση τον άνθρακα και μπορεί να εφαρμοστεί στην επιφάνεια υλικών όπως το ξύλο. Ακουμπάει πάνω από το φυσικό στρώμα των μορίων του νερού που προκύπτουν, δημιουργώντας ένα φράγμα μεταξύ των εύφλεκτων μορίων και της φλόγας.

Η ίδια η επίστρωση είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμη και μπορεί να εφαρμοστεί χρησιμοποιώντας διαλύτη που μοιάζει με λάδι σε σπρέι ή ως καπνός μέσα σε θάλαμο. Μετά την εφαρμογή, το επικαλυμμένο υλικό μπορεί να εκτεθεί σε δυνατές φλόγες. Το εξωτερικό στρώμα της επικάλυψης καίγεται αλλά το εσωτερικό στρώμα αντιδρά στη φλόγα, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα στρώμα γυαλιού που περιορίζει την ποσότητα οξυγόνου.

Όπου άλλες τεχνικές πυροπροστασίας περιλαμβάνουν τη χρήση χρωμάτων που απελευθερώνουν χημικά για την καταστολή της φωτιάς ή παχύρρευστη επίστρωση που μοιάζει με τσιμέντο, αυτή η νανοεπικάλυψη χρησιμοποιεί μικρές χημικές αντιδράσεις που «δεν έχουν τοξικές εκπομπές κατά την καύση», σύμφωνα με τον Thuo.

Πρόσθεσε επίσης ότι το υλικό δεν αποσκοπεί να κάνει τα κτίρια εντελώς πυρίμαχα, αλλά μόνο να επιβραδύνει τη φλόγα και να δίνει περισσότερο χρόνο στους κατοίκους και τους πυροσβέστες να αντιδράσουν.

Ο Αμερικανός επιστήμονας πιστεύει ότι η επίστρωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με τρόπους που θα βοηθούσαν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, οι οποίες πλήττουν ετησίως όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και χώρες όπως η Αυστραλία, η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες τις Μεσογείου.

Ενδεικτικά, το υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση επικαλυμμένων περιμετρικών τοίχων γύρω από οικισμούς για να συγκρατήσει τη φωτιά και να δώσει περισσότερο χρόνο στους πυροσβέστες.

Πηγή: Dezeen