Επιστήμονες καλλιεργούν... τσιμέντο
Επιστήμονες καλλιεργούν... τσιμέντο

Επιστήμονες καλλιεργούν... τσιμέντο

Το Reef Rocket είναι αδιάβροχο, ανθεκτικό και μοιάζει με τυπικό σκυρόδεμα
RE+D magazine
29.02.2024

Η βιομηχανική σχεδιάστρια Mary Lempres δημιούργησε μια δομή βιο-τσιμέντου, το οποίο αναπτύχθηκε για να μιμείται φυσικά υφάλους στρειδιών που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις παράκτιες πλημμύρες, να φιλτράρουν το θαλασσινό νερό και να προάγουν τη βιοποικιλότητα.

Το αντικείμενο ονομάζεται Reef Rocket και αποτελείται από ένα συνδυασμό στοιχείων βιοτσιμέντου με ραβδωτές επιφάνειες που μπορούν να στοιβάζονται σε δύο κατευθύνσεις και να δημιουργούν ένα σχήμα σαν πυραύλων όταν συναρμολογούνται.

Η Νορβηγό-Αμερικανίδα σχεδιάστρια Lempres χρησιμοποίησε τη βιομιμητική μέθοδο, μια πρακτική που απευθύνεται στη φύση για να λύσει τις προκλήσεις του ανθρώπινου σχεδιασμού.

Οι ραβδωτές μονάδες δημιουργήθηκαν για να τοποθετούνται υποβρύχια και να μιμούνται τους παράκτιους υφάλους στρειδιών, οι οποίοι φιλτράρουν φυσικά τα φύκια από το θαλασσινό νερό και παρέχουν καταφύγιο σε άλλους υδρόβιους οργανισμούς. Οι ύφαλοι στρειδιών διαχέουν επίσης την ενέργεια των κυμάτων, μετριάζουν τις καταιγίδες και διαχειρίζονται τις διαβρωμένες ακτές, όπως εξήγησε η σχεδιάστρια.

Η Lempres συνεργάστηκε με τον ειδικό βιο-γεωτεχνικό Ahmed Miftah για να αναπτύξει μια μέθοδο για την καλλιέργεια τσιμέντου φυτικής προέλευσης που συνθέτει τις μονάδες, τις οποίες περιέγραψε ως "παρόμοια με τα συστήματα άρδευσης που απαιτούνται για την καλλιέργεια ενός φυτού". Χρησιμοποίησαν ένα βιολογικής βάσης, μη τοξικό διάλυμα που περιείχε ένα ακατέργαστο εκχύλισμα από φυτά που καλλιεργούνται παγκοσμίως πάνω από θρυμματισμένα αδρανή.

Προερχόμενα από την πόλη της Νέας Υόρκης, τα αδρανή δημιουργήθηκαν από θρυμματισμένο γυαλί και κοχύλια στρειδιών που διασώθηκαν από τοπικά εστιατόρια και από το λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Το συσσωρευμένο υπόστρωμα αναπτύσσεται παρόμοια με ένα φυτό, σύμφωνα με τη Lempres. Μετά από κορεσμό τριών έως εννέα ημερών, η ουσία γίνεται φυσικό σκυρόδεμα αφού ο εξαγόμενος βιοκαταλύτης αναγκάζει τα ορυκτά να σχηματίσουν «ορυκτές γέφυρες» μεταξύ των απορριμμάτων γυαλιού και κελύφους.

«Το προϊόν που προκύπτει είναι αδιάβροχο, ανθεκτικό και συγκρίσιμο με το τυπικό σκυρόδεμα που περιέχει την ίδια ποσότητα αδρανών», εξήγησε η σχεδιάστρια.

«Μπορεί να καλλιεργηθεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον χωρίς θερμότητα ή καύση ορυκτών καυσίμων και προέρχεται από απορρίμματα, καθιστώντας το μια οικονομικά προσιτή και επεκτάσιμη εναλλακτική λύση στο τσιμέντο», συνέχισε.

"Το βιοσκυρόδεμα είναι χημικά πανομοιότυπο με το υλικό που παράγουν τα στρείδια για την ανάπτυξη των υφάλων τους. Η βασική διαφορά είναι ότι το βιοσκυρόδεμα που έχουμε αναπτύξει αναπτύσσεται σε λίγες μόνο ημέρες, ενώ οι ύφαλοι των στρειδιών χρειάζονται χιλιετίες για να αναπτυχθούν."

Κατά τη δημιουργία των μονάδων, η Lempres και η ομάδα της έφτιαξαν εκατοντάδες πρωτότυπα. Τελικά, κατέληξαν σε προκατασκευασμένα καλούπια, στα οποία το βιοτσιμέντο μπορεί να συσκευαστεί και να στερεωθεί – «σαν άμμος» – χωρίς να χρειάζεται θερμότητα ή χημικά.

Το Reef Rocket αναπτύχθηκε σκόπιμα για να είναι μικρό σε μέγεθος, ελαφρύ και εύκολο στη συναρμολόγηση, καθιστώντας το σχέδιο προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με τον σχεδιαστή.


Πηγή: Dezeen