Επένδυση της AXA IM Alts στην αγορά αποθήκευσης μπαταριών του Ην. Βασιλείου
Επένδυση της AXA IM Alts στην αγορά αποθήκευσης μπαταριών του Ην. Βασιλείου

Επένδυση της AXA IM Alts στην αγορά αποθήκευσης μπαταριών του Ην. Βασιλείου

Απέκτησε το 50% των μετοχών της Coalburn 1 στη Σκωτία.
Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
28.04.2025

Η AXA IM Alts, παγκόσμιος ηγέτης στις εναλλακτικές επενδύσεις με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία €186 δισ. απέκτησε το 50% των μετοχών της Coalburn 1, ενός συστήματος αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες (BESS) ισχύος 500MW από την Copenhagen Infrastructure Partners (CIP).

Μετά από αυτή τη συμφωνία ουσιαστικά η εταιρεία κάνει το ντεμπούτο της στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο Νότιο Λαναρκσάιρ της Σκωτίας θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εγκατάσταση μπαταριών στην Ευρώπη όταν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026, ευθυγραμμιζόμενο με τη δέσμευση της AXA να επιταχύνει τη μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα μέσω μετασχηματιστικών επενδύσεων σε υποδομές.

Το έργο Coalburn 1 αποτελεί μέρος του φιλόδοξου χαρτοφυλακίου αποθήκευσης μπαταριών της CIP στη Σκωτία, ισχύος 1,5GW, ικανού να αποθηκεύει και να παρέχει 3GWh ηλεκτρικής ενέργειας - αρκετή για να τροφοδοτήσει 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά για δύο ώρες.

Με άμεση σύνδεση με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το Coalburn 1 βρίσκεται σε στρατηγική θέση για να μετριάσει τους περιορισμούς του δικτύου και να μειώσει τις δαπανηρές περικοπές της σημαντικής παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας της Σκωτίας.