Επενδύσεις εκατομμυρίων για Net Zero οικιστικά ακίνητα
Επενδύσεις εκατομμυρίων για Net Zero οικιστικά ακίνητα

Επενδύσεις εκατομμυρίων για Net Zero οικιστικά ακίνητα

Εστιάζουν στην αγορά φοιτητικών κατοικιών, αποθηκευτικών χώρων και βιομηχανικών ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης σε πολυκατοικίες έως τριών ορόφων.
Ειρήνη Θεοφανίδου
10.04.2023

Ένας βραχίονας της επενδυτικής εταιρείας Galvanize Climate Solutions του δισεκατομμυριούχου Tom Steyer θα ξεκινήσει να αγοράζει και να αναβαθμίζει ακίνητα στις ΗΠΑ, με στόχο να μηδενίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο χαρτοφυλάκιό της σε τρία χρόνια.

«Πρόκειται για μια στρατηγική ακινήτων με στόχο απαλλαγής από τις εκπομπές Co2», δήλωσε ο Joseph Sumberg, επικεφαλής της Galvanize Real Estate, ο οποίος εντάχθηκε στη δυναμικό της Galvanize τον περασμένο Οκτώβριο προερχόμενος από την Goldman Sachs. «Ο καπιταλισμός θα εξετάσει αυτή την επιτυχημένη στρατηγική και θα την επαναλάβει» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το βασικό σχέδιο περιλαμβάνει αρχικά την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων, και στην συνέχεια την ανακατασκευή τους και η ενεργειακή τους αναβάθμιση σε συνδυασμό με προσθήκη ηλιακών συλλεκτών με στόχο τη μακροπρόθεσμη απόδοση από τη συγκέντρωση ενός χαρτοφυλακίου ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων. Ένα μέρος των κινήτρων και των αποζημιώσεων της ομάδας θα συνδεθεί με την επίτευξη ορισμένων στόχων βιωσιμότητας. 

Η Galvanize εξετάζει την αγορά φοιτητικών κατοικιών, αποθηκευτικών χώρων και βιομηχανικών ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων πολυκατοικιών έως τρείς ορόφους, που διαθέτουν υπαίθριο χώρο στάθμευσης, που μπορεί να παρέχει χώρο για ηλιακούς συλλέκτες.

Η Galvanize δεν είναι όμως η μοναδική εταιρεία που επιδιώκει να μετατρέψει σε "Net Zero" αμερικανικά κτίρια. Η BlocPower με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει επενδύσει $155 εκατ. και έχει ήδη αναπτύξει το μοντέλο ενεργειακής αναβάθμισης σε περισσότερα από 5.000 διαμερίσματα και κτίρια.

Ομοίως η RENU Communities, θυγατρική της Taurus Investments Holdings, η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει περισσότερες από 2.800 πολυκατοικίες η οποία πρόσφατα πέρασε από ενεργειακό έλεγχο το χαρτοφυλάκιο της εξετάζοντας την υπάρχουσα υποδομή, όπως τα ενεργειακά πάνελ και τις καλωδιώσεις – προκειμένου να αξιολογήσει το μέγεθος των επεμβάσεων που απαιτούνται.