ΕΒΕΘ: Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε κέντρο καινοτομίας
ΕΒΕΘ: Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε κέντρο καινοτομίας

ΕΒΕΘ: Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε κέντρο καινοτομίας

Τα οφέλη της πρόσφατης εξαγοράς της «Beta Cae Systems» από την αμερικανική «Cadence Design Systems».
RE+D magazine
11.03.2024

Ισχυρή ώθηση στην προσπάθεια που γίνεται στη Θεσσαλονίκη για την εξέλιξη της πόλης σε Κέντρο Καινοτομίας δίδει η πρόσφατη εξαγορά της «Beta Cae Systems» από την αμερικανική «Cadence Design Systems», επισημαίνει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), με επιστολή του προς τη διοίκηση της εταιρείας.

Στην επιστολή, που υπογράφεται από τον πρώτο αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννη, επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- ότι το επιμελητήριο έχει οργανώσει εκπαιδευτικές επισκέψεις διεθνούς χαρακτήρα στις εγκαταστάσεις της Beta CΑΕ, στο Κάτω Σχολάρι, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 

«Θεωρούμε ότι η ανακοινωθείσα συμφωνία με την Cadence Design Systems, για την οποία εκφράζουμε θερμά συγχαρητήρια, αποτελεί επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας της εταιρείας σας και συνιστά μια ισχυρή ώθηση για την πόλη μας ως κέντρο καινοτομίας, με προφανείς θετικές συνέπειες για τη χώρα μας» υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Σημειώνεται πως η εταιρεία, που εξαγοράστηκε από την Cadence έναντι τιμήματος 1,24 δισ. δολ, δημιουργήθηκε το 1999 από καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και με αφετηρία το Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης έχτισε ενα αξιοζήλευτο πελατολόγιο, σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας συστήματα λογισμικού για τον υπολογισμό μηχανολογικών κατασκευών, την προεπεξεργασία δεδομένων και τη μεθεπεξεργασία αποτελεσμάτων ανάλυσης κατασκευών. 

Ουσιαστικά η εταιρεία δίνει στις βιομηχανίες την τεχνολογική δυνατότητα να ελέγχουν πριν από το στάδιο της παραγωγής κρίσιμα στοιχεία ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, συμπεριφοράς κινητήρα, μείωσης θορύβου και αεροδυναμικής. Ως αποτέλεσμα ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι και μειώνεται το κόστος των δοκιμών. Το 2017 η εταιρεία μετέφερε την έδρα της στην Ελβετία.