Δημιούργησε ταμείο $47,5 δισ. η Κίνα για τον κλάδο των ημιαγωγών
Δημιούργησε ταμείο $47,5 δισ. η Κίνα για τον κλάδο των ημιαγωγών

Δημιούργησε ταμείο $47,5 δισ. η Κίνα για τον κλάδο των ημιαγωγών

RE+D magazine
27.05.2024

Η Κίνα έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο ημιαγωγών της χώρας για να προωθήσει την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας τσιπ, σε μια τελευταία προσπάθεια του Πεκίνου να επιτύχει αυτάρκεια καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να περιορίσουν την ανάπτυξή της.

Η τρίτη φάση του National Integrated Circuit Industry Investment Fund έχει συγκεντρώσει 344 δισεκατομμύρια γιουάν ($47,5 δισ) από την κεντρική κυβέρνηση και διάφορες κρατικές τράπεζες και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Industrial & Commercial Bank of China Ltd., σύμφωνα με την Tianyancha, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συγκεντρώνει επίσημες πληροφορίες. Το ταμείο ιδρύθηκε στις 24 Μαΐου.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, ενώ συνεισέφεραν και επενδυτικές εταιρείες που ανήκουν σε τοπικές κυβερνήσεις στην πόλη Shenzhen και στο Πεκίνο. Η κυβέρνηση της Shenzhen έχει χρηματοδοτήσει πολλά εργοστάσια παραγωγής τσιπ στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Νότιας Κίνας σε μια προσπάθεια να απαλλάξει την Huawei Technologies Co. από τις πολυετείς κυρώσεις των ΗΠΑ που την απέκοψαν από μεγάλο αριθμό εισαγόμενων εξαρτημάτων ημιαγωγών.

Οι υπερδυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διοχέτευσαν σχεδόν $81 δισ για την παραγωγή της επόμενης γενιάς ημιαγωγών, κλιμακώνοντας μια παγκόσμια αναμέτρηση με την Κίνα για την υπεροχή των τσιπ. Η Κίνα ήταν επίσης ένας από τους βασικούς χρηματοδότες την περασμένη δεκαετία περίπου, χρησιμοποιώντας κρατικό κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση τοπικών κατασκευαστών chip, όπως η Semiconductor Manufacturing International Corp.