Αύξηση 87,5% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών της Τέρνα Ενεργειακή το γ' τρίμηνο
Αύξηση 87,5% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών της Τέρνα Ενεργειακή το γ' τρίμηνο

Αύξηση 87,5% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών της Τέρνα Ενεργειακή το γ' τρίμηνο

Στα €124,5 εκατ. το προσαρμοσμένο EBITDA και στα €42 εκατ. τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 9μνου.
RE+D magazine
02.11.2023

Σημαντική αύξηση κατά 28,3% παρουσίασαν τα έσοδα, κατά 26,7% η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία και κατά 87,5% τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη γ' τριμήνου της Τέρνα Ενεργειακή, ως αποτέλεσμα κυρίως της ενισχυμένης εγκατεστημένης ισχύος λόγω της σταδιακής ηλέκτρισης του αιολικού συμπλέγματος του Καφηρέα – του μεγαλύτερου αιολικού έργου στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 330 MW – αλλά και των ομαλοποιημένων ανεμολογικών συνθηκών, αντισταθμίζοντας πλήρως τις αδύναμες ανεμολογικές συνθήκες που επικράτησαν τα προηγούμενα τρίμηνα του 2023.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου αυξήθηκε σε 1.225 MW στο τέλος Σεπτεμβρίου (έναντι 905 MW στο τέλος του 2022) μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο έργο του Καφηρέα, κατά το τέλος του τρίτου τρίμηνου. 

Για τις αμέσως επόμενες περιόδους, ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναμένει σημαντική ενίσχυση των εσόδων και της λειτουργικής κερδοφορίας σε συνέχεια της έναρξης πλήρους λειτουργίας του αιολικού συμπλέγματος Καφηρέα, η οποία σηματοδοτεί μια αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά περίπου 35% και αναμένεται να έχει μία αντίστοιχη θετική συνεισφορά στη λειτουργική κερδοφορία (σε ετησιοποιημένη βάση). Επίσης, βρίσκεται πλέον σε πλήρη εμπορική λειτουργία το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και μαζί με τα λοιπά έργα του τομέα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ (διαχείριση απορριμμάτων Ηπείρου, Ηλεκτρονικό Εισιτήριο) θα ενισχύσουν περαιτέρω τις επιδόσεις του Ομίλου σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ως προς τις ανεμολογικές συνθήκες, μετά από μια αδύναμη απόδοση κατά τους  πρώτους 7 μήνες του έτους, η εικόνα ομαλοποιήθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, οι οποίοι κινήθηκαν στα συνήθη φυσιολογικά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, ο συντελεστής φόρτισης κατά το 3ο τρίμηνο ανήλθε σε 29,6% έναντι 29,2% κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Οι προοπτικές

Μεσοπρόθεσμα, ο Όμιλος συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο έχοντας πλέον υπό κατασκευή το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Ακόμη, σταδιακά από το τέλος του τρέχοντος έτους και εντός του 2024 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή νέων πάρκων (κυρίως φωτοβολταϊκών) στην Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη άνω των 550 MW, ενώ συνεχίζουν να εξετάζονται κατά περίπτωση και με βάση τις συνθήκες τις αγοράς νέα έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, ο Όμιλος προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.α.) στην Ελλάδα που αναμένεται να είναι σε θέση σταδιακά να ξεκινήσουν κατασκευή από το επόμενο έτος. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW.