Αρνητική εισήγηση του Δήμου Αθηναίων για την ΠΥΡΚΑΛ
Αρνητική εισήγηση του Δήμου Αθηναίων για την ΠΥΡΚΑΛ

Αρνητική εισήγηση του Δήμου Αθηναίων για την ΠΥΡΚΑΛ

Μεταξύ όσων ζητά ο δήμος είναι να ξεκαθαριστεί η χρήση των 127 κτιρίων που θα εκκενωθούν.
RE+D magazine
14.02.2023

Αρνητική ήταν η εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο σχέδιο της ΠΥΡΚΑΛ χωρίς αναγκαίες μελέτες.

Αν και η απαλλοτρίωση της περιοχής στην ΠΥΡΚΑΛ θα προχωρήσει με διαδικασία fast track έναντι €31 εκατ από το υπουργείο Οικονομικών, ο Δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε τις αντιρρήσεις του επισημαίνοντας ότι επί της ουσίας το έργο έχει προχωρήσει χωρίς διαβούλευση και αντανακλά μία παντελώς παρωχημένη από πλευράς πολεοδομίας και χωροταξίας άποψη, η οποία απειλεί να αφήσει το κέντρο της Αθήνας με 127 μαύρες τρύπες, 127 τσιμεντένια κουφάρια. 

"200 χρόνια ιστορίας δεν αλλάζουν σε 20 λεπτά. Η Αθήνα θα άλλαζε χαρακτήρα. Αυτή η εξέλιξη, όπως προκύπτει από την εισήγηση, αντίκειται σε όλο το θεσμικό πλαίσιο, στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο και πάνω απ όλα, αντίκειται στη σύγχρονη λογική της χωροταξίας και της πολεοδομίας. Όλοι οι χωροτάκτες προκρίνουν τη λύση των μικτών χρήσεων. Είναι "παλιακή" η άποψη μιας "κυβερνούπολης" με βάση τα δεδομένα της Ευρώπης και για αυτό ερχόμαστε και το συζητάμε" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης. 

Μάλιστα, επισήμανε ότι "σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής, η Αθήνα είναι ενδεχομένως η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα η οποία χάνει πληθυσμό, η οποία συρρικνώνεται. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι λογικό να μας βάζουν σε πολλές σκέψεις. Πόσο μάλλον που η δημόσια διαχείριση οφείλει να γίνεται με υπευθυνότητα και χωρίς βιασύνη". 


Τα ανταποδοτικά

Στην εισήγησή της, η Διεύθυνση πολεοδομικού σχεδιασμού του δήμου διατυπώνει την άποψη ότι το σχέδιο της δημιουργίας του κυβερνητικού πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ είναι ασύμβατο με το Σχέδιο Οργανωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) του δήμου, αλλά και με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας  το οποίο δίνει κατευθύνσεις για διατήρηση του ρόλου των Κέντρων Αθήνας και Πειραιά ως κέντρων επιτελικών και διοικητικών υπηρεσιών, δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από το προωθούμενο σχέδιο που προωθεί τη  μαζική εκκένωση κτιρίων από το Κέντρο της πρωτεύουσας Αθήνας. 

H εισήγηση που εγκρίθηκε από τον δήμο Αθηναίων θέτει ζήτημα ανταποδοτικών και ειδικότερα αναφέρει ότι εφόσον εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα αποβεί η συγκεκριμένη επέμβαση προς όφελος του Δήμου Αθηναίων, θα πρέπει να θεσπιστούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις με στοχευμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα, προς εξασφάλιση της ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας του σχεδίου.

Η μετεγκατάσταση εννέα υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών – μεταξύ των οποίων του Υπερταμείου, της ΕΤΑΔ, του ΤΑΙΠΕΔ και της ΑΑΔΕ – προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 – 2026, ενώ το έργο για την κατασκευή βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων θα δημοπρατηθεί ως ΣΔΙΤ Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα €250 εκατ. ενώ το δημόσιο θα καταβάλει επιπλέον €31 εκατ. για την απαλλοτρίωση της έκτασης. Σήμερα το δημόσιο, πληρώνει για ένοικια για τα εν λόγω υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες περί τα €35 εκατ. σε ετήσια βάση.