Από τις φωτογραφίες της Google στα... drone για τις πολεοδομικές παραβάσεις
Από τις φωτογραφίες της Google στα... drone για τις πολεοδομικές παραβάσεις

Από τις φωτογραφίες της Google στα... drone για τις πολεοδομικές παραβάσεις

Σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης με το νέο νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
RE+D magazine
10.01.2024

Νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης με χρήση της τεχνολογίας καθώς και πολεοδομικές ρυθμίσεις μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα Κωνσταντίνος Δοξιάδης το οποίο τρέχει από το 2022 παρουσιάστηκαν στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι το Προγράμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» που έχει εντάξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορά στον σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό για πάνω από το 70% της Επικράτειας, με 229 μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και 16 μελέτες Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, σε 4 κύκλους αναθέσεων που θα «καλύψουν» 768 Δημοτικές Ενότητες όλης της χώρας. 


Το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις στο επίκεντρο τίθεται η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, με την πρόβλεψη να κατεδαφίζονται κατά προτεραιότητα οι πρόσφατες αυθαίρετες κατασκευές που έχουν ανεγερθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά από το 2022 και προς τα πίσω, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση οικοπέδων τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων, που με διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας είχαν βάλει στον πάγο δεκάδες οικοδομικές άδειες.

Η νέα πολεοδομική μεταρρύθμιση που παρουσιάστηκε παρέχει στο Δημόσιο εργαλεία ελέγχου κατά της αυθαίρετης δόμησης, όπως τις αεροφωτογραφίες του 1977 και του 2011, αλλά και την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα drones.

Η ευθύνη για τις κατεδαφίσεις θα μεταφερθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας στο κεντρικό κράτος -και συγκεκριμένα στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, που θα τρέχουν τις σχετικές διαδικασίες. Εκτός αυτού, όμως, στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα δημιουργηθεί και ένα υπερσύγχρονο «παρατηρητήριο αυθαίρετης δόμησης».

Επίσης, η κυβέρνηση, όπως προαναφέρθηκε, ξεπαγώνει την εκτός σχεδίου δόμηση με συνδυασμό τριών μέτρων, τα οποία μπαίνουν σε εφαρμογή μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας, που θα δώσει και την οριστική λύση.