Αναβάλλεται επ΄αόριστον η επιβολή φόρου ρύπων στις κατοικίες
Αναβάλλεται επ΄αόριστον η επιβολή φόρου ρύπων στις κατοικίες

Αναβάλλεται επ΄αόριστον η επιβολή φόρου ρύπων στις κατοικίες

Προς ψήφιση η εφαρμογή σε εμπορικά κτίρια και οχήματα.
Βάλια Πολίτη
03.06.2022

Αναβάλλεται επ’ αόριστον η επιβολή «φόρου ρύπων» στις κατοικίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην επέκταση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων της Ε.Ε. (Emissions Trading System), που θα συσταθεί για τον τομέα των κτιρίων και των επίγειων μεταφορών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την εισαγωγή ενός συστήματος εμπορίας εκπομπών για τις μεταφορές και τα κτίρια (ETS II).

Το φόρο αυτόν  είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του σχεδίου για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 (Fit for 55), μέσω του οποίου επιδιώκεται τώρα, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, να υλοποιηθεί επιπλέον η απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Επιπλέον, το ETS αναμένεται δημιουργήσει έσοδα που θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης, μέσω της υποστήριξης τεχνολογιών που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων και στη μείωση της ρύπανσης.

Στις 17 Μαΐου 2022, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ των τροπολογιών στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (EU ETS), στα πλαίσια της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Οκτώ από τα βασικά σημεία του Fit for 55 θα τεθούν την ερχόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 6-9 Ιουνίου, μετά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη..

Το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να ταχθεί υπέρ της δημιουργίας του ETS II σε πρώτη φάση μόνο για τα εμπορικής χρήσης κτίρια και οχήματα. Το ενδεχόμενο ένταξης των κατοικιών και των Ι.Χ. θα εξεταστεί σε δεύτερη φάση -και σε κάθε περίπτωση όχι πριν από το 2029- αφού η Κομισιόν επανεξετάσει το θέμα.

Όπως υπογράμμισε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Πασκάλ Κανφέν, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο ειδικής ενημερωτικής ημερίδας που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες, η μη συμπερίληψη των ιδιωτικών Ι.Χ. και των κατοικιών στο «παράλληλο» Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS II) που προβλέπεται να συσταθεί για κτίρια και μεταφορές, αποτελεί ένα από τα πεδία όπου έχει διαμορφωθεί ευρεία διακομματική συναίνεση στο Ευρωκοινοβούλιο, εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών την επόμενη εβδομάδα.

Ο λόγος είναι ότι κρίθηκε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα επιβάρυνε δυσβάσταχτα τα νοικοκυριά -ιδίως σε χώρες όπου τα ορυκτά καύσιμα χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θέρμανση των νοικοκυριών, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα- σε μια περίοδο που οι τιμές ενέργειας είναι ήδη στα ύψη, περιορίζοντας την κοινωνική αποδοχή για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος.