Το σπίτι γύρω από το δέντρο
Το σπίτι γύρω από το δέντρο

Το σπίτι γύρω από το δέντρο

Η ιταλική κατοικία, χτισμένη γύρω από ένα δέντρο ύψους 10 μέτρων, ανακαινίσθηκε από το στούντιο Carlo Ratti Associati
RE+D magazine
20.12.2021

Ένα δέντρο της οικογένειας των φίκων ύψους 10 μέτρων μεγαλώνει στο κέντρο του “The Greenery”, μιας αγροικίας που ανακαινίσθηκε και επεκτάθηκε από το στούντιο Carlo Ratti Associati (CRA) και τον αρχιτέκτονα Italo Rota στην Ιταλία, για λογαριασμό του Francesco Mutti, διευθύνοντα σύμβουλου της εταιρείας ντομάτας Mutti.

Έχοντας ήδη κερδίσει έναν διεθνή διαγωνισμό το 2017 για τον επανασχεδιασμό του εργοστασίου Mutti, οι αρχιτέκτονες κλήθηκαν να σχεδιάσουν το σπίτι του διευθύνοντα συμβούλου στην Πάρμα.

Tο όνομα “The Greenery” – ένας συνδυασμός των λέξεων πράσινο και σιτοβολώνας – αντανακλά την χωροθέτηση του μεγάλου δέντρου στον ενιαίο σαλονιού και κουζίνα της αγροικίας.

the-greenary-in-parma-carlo-ratti-italo-rota_dezeen_2364_hero2-1024x576 (1).jpg

Μέσα στο χώρο του σαλονιού, μια σκάλα από χάλυβα περιστρέφεται γύρω από το δέντρο συνδέοντας μια σειρά από επίπεδα, τα οποία ορίζονται από παραπετάσματα, ενώ τα παράθυρα καλύπτονται από διάτρητους τοίχους από τούβλα δημιουργόντας ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς, παρόμοιο με αυτό του δέντρου.

the-greenary-in-parma-carlo-ratti-italo-rota_dezeen_2364_col_3-852x568.jpg

«Το φως εισέρχεται στον εσωτερικό χώρο μέσω του διάτρητου τοίχου από τούβλα, των σκαλοπατιών από χάλυβα και των κλαδιών του δέντρου», πρόσθεσε ο συνεργάτης του CRA, Andrea Cassi. «Με αυτόν τον τρόπο, αναμειγνύεται με τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του σπιτιού και αφήνει ανεπαίσθητες αποχρώσεις γύρω του».

Τα επίπεδα πάνω από την κουζίνα και το σαλόνι του “The Greenery” οδηγούν στα υπνοδωμάτια, τα οποία περικλείονται από λεπτότερα, μακρόστενα ανοίγματα και παράθυρα για μεγαλύτερη ιδιωτικότητα.

the-greenary-in-parma-carlo-ratti-italo-rota_dezeen_2364_col_11-852x1136.jpg

Στο τέλος του κτιρίου της αγροικίας, υπάρχει δευτερεύων χώρος σαλονιού, ο οποίος ανοίγει προς το τοπίο με έναν τοίχο νότιου προσανατολισμού, αποτελούμενο αποκλειστικά από τζάμι, που προστατεύεται από τον ήλιο με μεγάλα παραθυρόφυλλα.

Απέναντι από την αγροικία, στα βόρεια, υπάρχει ένας χώρος εργασίας που στεγάζεται στην παλιά σιταποθήκη. Διαθέτει παρόμοιες ατσάλινες λεπτομέρειες και έχει ένα ελαστικό δάπεδο σαν δίχτυ, που λειτουργεί ως αιώρα για χαλάρωση και ανάγνωση.

Ο στόχος των αρχιτεκτόνων να ενσωματώσουν τη φύση στο σχέδιο αντανακλάται επίσης σε ορισμένες από τις επιλογές υλικών του έργου, συμπεριλαμβανομένου του δαπέδου από ρητίνη, που ενσωματώνει χώμα και φλούδες πορτοκαλιού.

Ένας θόλος από χάλυβα που στηρίζεται σε πυλώνες από τούβλα διατρέχει τη μια μεριά της σιταποθήκης, δημιουργώντας ένα υπαίθριο σημείο εστίασης και δημιουργώντας μια αίσθηση συνέχειας μεταξύ των δύο κτιρίων.

the-greenary-in-parma-carlo-ratti-italo-rota_dezeen_2364_col_7-852x568.jpg

Ο περιβάλλοντας χώρος που περιτριγυρίζει τις δύο κατασκευές σχεδιάστηκε από τους Paolo Pejrone και Alberto Fusari και δίνει έμφαση στη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Η CRA συνεργάστηκε επίσης πρόσφατα με τον Rota για το σχεδιασμό του Pavilion της Ιταλίας στο Dubai Expo 2020.

Φωτογραφίες: Delfino Sisto Legnani, Alessandro Saletta, DSL Studio.