Tο παγκόσμιο κεφάλαιο επέστρεψε στην αγορά του real estate
Tο παγκόσμιο κεφάλαιο επέστρεψε στην αγορά του real estate

Tο παγκόσμιο κεφάλαιο επέστρεψε στην αγορά του real estate

Που αναμένεται να γίνουν οι περισσότερες επενδύσεις
Στυλιανή Ρουχωτά
28.12.2021

Το 2022 είναι πιθανό να είναι έτος αναφοράς για τον κλάδο των ακινήτων, καθώς παρατηρείται αύξηση στην κινητικότητα των κεφαλαίων και σταθεροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης των οικονομιών σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Colliers, “Global Investor Outlook” για το 2022.

Για το 2022 αναμένονται σημαντικές τοποθετήσεις στο real estate με τις αγορές στην Αμερική, την Ασία-Ειρηνικό (APAC) και Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (EMEA) να πρωταγωνιστούν, επιτρέποντας τον όγκο επενδύσεων να είναι τουλάχιστον ίσος με αυτόν του 2021. Η ταχεία επιτάχυνση στον αριθμό των συναλλαγών που έκλεισαν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 αναμένεται να διατηρηθεί και το 2022.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι σημαντικότερες προκλήσεις για την επόμενη χρονιά αποτελούν το αυξανόμενο κόστος κατασκευών, τα ταξίδια και οι περιορισμοί κινητικότητας.

Ζητήματα που αφορούν στην Περιβαλλοντική, Κοινωνική Διακυβέρνηση (ESG), και ιδιαίτερα τα περιβαλλοντικά, κατέχουν εξέχουσα θέση στην ατζέντα των επενδυτών, με τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων να ενσωματώνουν Περιβαλλοντικούς παράγοντες στις στρατηγικές τους. Περίπου το 21% βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης, ενώ μόνο το 4% θεωρώντας ότι δεν ισχύει για αυτούς.

Για την ώρα όμως οι επενδυτές δεν φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό πεπεισμένοι ότι τα περιουσιακά στοιχεία που είναι συμβατά με το ESG είναι πιθανό να προσφέρουν σημαντικό premium τιμής (δηλαδή πάνω από 5%), εκτός από το τμήμα των γραφείων, όπου οι προσδοκίες είναι υψηλότερες.


COLLIERS3.jpg

Γραφεία

Γραφεία σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Παρίσι συνεχίζουν να είναι η κορυφαία επιλογή των επενδυτών, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα από τον αριθμό των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν σε αυτές τις αγορές. Αυτό καταδεικνύει ότι οι πολιτικές ευέλικτης εργασίας δεν θα μειώσουν τη ζήτηση για χώρους γραφείου συνολικά.


Κατοικία

Αξιοσημείωτο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ευρύτερο φάσμα κατοικιών με τις ευκαιρίες να διαφοροποιούνται ανάλογα με τις διαφορετικές δημογραφικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες των πόλεων. Από φοιτητικές κατοικίες μέχρι ενοικιάσεις για μονοκατοικίες και ηλικιωμένους, ο  τομέας προσφέρει στους επενδυτές πολλές ευκαιρίες.

Εμπορικά Ακίνητα

Αμφίβολες οι προοπτικές για τα ακίνητα που στεγάζουν δραστηριότητα λιανεμπορίου. Τα περιουσιακά στοιχεία που είναι εύκολα προς επιλογή είναι σίγουρα αυτά που στεγάζουν  τρόφιμα/παντοπωλεία. Αποδεικνύονται ότι είναι ο πιο περιζήτητος τύπος ακινήτου και στις τρεις παγκόσμιες περιοχές. 

Ειδικά στην αγορά της Ευρώπης, Μέσης Ανατολή και Αφρικής τα εμπορικά ακίνητα στα οποία οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι ευχαρίστως να επενδύσουν το νέο έτος είναι σούπερ μάρκετ/τροφίμων κατά 63%. Το 48% αυτών επιλέγουν εμπορικά πάρκα και δυναμικά κέντρα και power centers, με το 37% αυτών να βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους και CBD ενώ το 26%  είναι πρόθυμο να ανατοποθετηθεί ή να αλλάξει χρήσεις. Μόλις το 4% των ερωτηθέντων επενδυτών θα επέλεγε εμπορικά κέντρα εκτός πόλεων ή malls.

COLLIERS2.jpg

Βιομηχανικά ακίνητα

Τέλος το ενδιαφέρον των επενδυτών για την βιομηχανικά ακίνητα και αποθήκες υπερβαίνει κατά πολύ το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε γραφεία στους μεγάλους ευρωπαϊκούς οικονομικούς κόμβους όπως το Άμστερνταμ, η Φρανκφούρτη και η Μαδρίτη, αλλά και στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου έξω από το Λονδίνο.

Συνολικά για το 2022 οι επενδυτές προσδοκούν τις μεγαλύτερες αποδόσεις από τα βιομηχανικά ακίνητα και τις αποθήκες σε σχέση με όλους τους άλλους τομείς της αγοράς ακινήτων, με πάνω από το ένα τρίτο (35%) από όσους ενδιαφέρονται γι αυτά αναμένουν κέρδη τουλάχιστον 10% στις κατηγορίες core και core-plus, με σχεδόν το ίδιο ποσοστό (28%) να περιμένει  το ίδιο όσον αφορά στις προσδοκίες για την προστιθέμενη αξία.

COLLIERS1.jpg