Καταργείται η βεβαίωση ΤΑΠ στις μεταβιβάσεις
Καταργείται η βεβαίωση ΤΑΠ στις μεταβιβάσεις

Καταργείται η βεβαίωση ΤΑΠ στις μεταβιβάσεις

RE+D magazine
31.01.2022

Στην κατάργηση του πιστοποιητικού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) προχωρά η κυβέρνηση με στόχο να βάλει ένα τέλος στον Γολγοθά των πολιτών που αναμένουν έως και εννέα μήνες την έκδοση του.

Τα παραπάνω προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας μιλώντας στο 39ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ.


Κατάργηση και του συμπληρωματικού φόρου

Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύσε πρόσφατα το ΒΗΜΑ και ο δημοσιογράφος Ντίνος Σιωμόπουλος η κυβέρνηση έχει λάβει  απόφαση για κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα των φυσικών προσώπων, ο οποίος το 2021 ανήλθε σε 368 εκατ. ευρώ, Σημειώνεται οτι συμπληρωματικό φόρο πληρωνουν όσοι διαθέτουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Μάλιστα, επειδή ο συμπληρωματικός είναι κλιμακούμενος από 0,15% (κλιμάκιο περιουσίας από 250.000 έως 300.000 ευρώ) έως 1,15% (περιουσία άνω των 2.000.000 ευρώ) σε κάθε ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου – αποτελούμενη από κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης -, όσο μεγαλύτερη περιουσία έχει κάποιος τόσο υψηλότερη φορολογική ελάφρυνση θα διαπιστώσει. 

Πλέον αυτού το οικονομικό επιτελείο επέλεξε την τελευταία στιγμή λίγες μέρες πριν από τη δημοσιοποίηση του νέου ΕΝΦΙΑ να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο και για τις 68.652 επιχειρήσεις οι οποίες πλήρωναν συνολικά (συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ) 278 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 2,5- 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

Τέλος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά στην ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών δηλώσεων του φόρου κληρονομιών και άτυπων δωρεών καθώς και στη ψηφιοποίηση της φορολογικής ενημερότητας.