Φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων για 50 ημέρες ακόμη ημέρες
Φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων για 50 ημέρες ακόμη ημέρες

Φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων για 50 ημέρες ακόμη ημέρες

Οι φορολογούμενοι χρειάζονται ΤΑΠ, βεβαίωση πιστοποιητικού και άλλα διακαιολογητικά.
RE+D magazine
13.12.2021

Στην χορήγηση παράτασης έως το τέλος του Ιανουαρίου πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες.

Οι φορολογούμενοι τρέχουν αυτή την περίοδο προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά (Πιστοποιητικό Τέλους Ακίνητης Περιουσίας - ΤΑΠ, βεβαίωση μηχανικού κ.λπ.)

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φτάσει όλο το προηγούμενο διάστημα πλήθος αιτημάτων για παράταση, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι με σημαντικές επιβαρύνσεις, από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από την Πρωτοχρονιά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες, εμφανίζονται αυξημένες έως και 250% σε έναν μεγάλο αριθμό περιοχών που αγγίζουν τις 7.000 σε όλη τη χώρα.

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε την πρόθεση του υπουργείου να δοθεί παράταση, τονίζοντας ότι «μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα δίνεται μια ρεαλιστική παράταση».

Το μέτρο αφορά και εκείνους που θέλουν να κάνουν γονικές παροχές, οι οποίες και είναι αφορολόγητες έως τα 800.000 ευρώ.

Και αυτό διότι οι φορολογούμενοι θέλουν να τις κλείσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 καθώς η αύξηση των αντικειμενικών αξιών «φουσκώνει» τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις.

Υπενθυμίζεται οτι στο τέλος του χρόνου λήγει και η τελευταία παράταση στη βεβαίωση μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών και από αρχές του χρόνου ισχύει η καταχώρηση στοιχείων στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου το Πιστοποιητικό Πληρότητας της οποίας πρέπει να επισυνάπτεται στην πρώτη μεταβίβαση κάθε κτίσματος για να μπορεί να γίνει η συμβολαιογραφική πράξη.

Στο μεταξύ ψηφιακά θα γίνονται από Δευτέρα οι δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών και θα υποβάλλονται μέσω του myProperty.

Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής, υποβάλλονται αρχικές δηλώσεις για δωρεές ακινήτων, που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς ή γονικής παροχής.

Μάλιστα, από τις 20 Δεκεμβρίου, οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται υποχρεωτικά ψηφιακά.

Σε ό,τι αφορά δηλώσεις, που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ σε έντυπη μορφή, εξακολουθούν να ισχύουν και διεκπεραιώνονται κανονικά, εκτός αν οι συμβαλλόμενοι τις ανακαλέσουν.