Διαρροή στοιχείων για λογαριασμούς πάνω από 30.000 πελατών της Credit Suisse
Διαρροή στοιχείων για λογαριασμούς πάνω από 30.000 πελατών της Credit Suisse

Διαρροή στοιχείων για λογαριασμούς πάνω από 30.000 πελατών της Credit Suisse

Τα δεδομένα αφορούν σε περίοδο από τη δεκαετία του 1940 έως και την τελευταία δεκαετία.
Ειρήνη Θεοφανίδου
22.02.2022

Νέα σκάνδαλα φέρνουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας.

Σύμφωνα με Γερμανική εφημερίδα και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Κυριακή ότι μια διαρροή δεδομένων από την Credit Suisse αποκάλυψε λεπτομέρειες λογαριασμών πάνω από 30.000 πελατών της.

Η τράπεζα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «απορρίπτει σθεναρά τους ισχυρισμούς και τους υπαινιγμούς σχετικά με τις υποτιθέμενες επιχειρηματικές πρακτικές της τράπεζας». Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung είπε ότι έλαβε τα στοιχεία ανώνυμα μέσω ενός ασφαλούς ψηφιακού γραμματοκιβωτίου πριν από ένα χρόνο.

Επίσης είπε ότι δεν είναι σαφές εάν η πηγή ήταν άτομο ή ομάδα ατόμων και η εφημερίδα δεν έκανε καμία πληρωμή ή δεν παρείχε καμία υπόσχεση. Η εφημερίδα ανέφερε ότι αξιολόγησε τα δεδομένα τα οποία αφορούν σε χρονική περίοδο από την δεκαετία του 1940 έως και την τελευταία δεκαετία, μαζί με το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς και δεκάδες συνεργάτες των ΜΜΕ συμπεριλαμβανομένων των New York Times και των The Guardian.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η τράπεζα έχει αποδεχτεί ως πελάτες «διεφθαρμένους, υπόπτους εγκληματίες πολέμου και διακινητές ανθρώπων, εμπόρους ναρκωτικών και άλλους εγκληματίες». Η τράπεζα σημείωσε ότι οι ισχυρισμοί αφορούν «κυρίως το παρελθόν» και ότι «βασίζονται σε μερικές, ανακριβείς ή επιλεκτικές πληροφορίες, με αποτέλεσμα τετριμμένες ερμηνείες της επιχειρηματικής συμπεριφοράς της τράπεζας».