Συρρίκνωση 6,7% στην οικονομία του Βελγίου το 2020
Συρρίκνωση 6,7% στην οικονομία του Βελγίου το 2020

Συρρίκνωση 6,7% στην οικονομία του Βελγίου το 2020

Κατά 6,7% αναμένεται να συρρικνωθεί η οικονομική δραστηριότητα στο Βέλγιο το 2020 σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.
RE+D magazine
17.12.2020

Η ανεργία αυξάνεται, αλλά η ζημία εξακολουθεί να είναι γενικά περιορισμένη σε σχέση με το μέγεθος της πτώσης στο ΑΕΠ.


Η μείωση αποδίδεται στα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας του Covid-19. Η κάμψη, όπως λέει, είναι λιγότερο σοβαρή από τις αρχικές εκτιμήσεις αλλά είναι, ωστόσο, τριπλάσια από εκείνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης την περίοδο 2008-2009.

Η Βέλγικη οικονομία ανακάμπτει σταδιακά ύστερα από την σημαντική ύφεση λόγω του κορονοϊού, αλλά το έλλειμμα του προϋπολογισμού παραμένει υψηλό. Οσον αφορά στις προβλέψεις για το 2021 μια αποτελεσματική ιατρική λύση θα έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή ανάκαμψη άνω του 3% για τα επόμενα δυο χρόνια κυρίως λόγω της αυξημένης κατανάλωσης των νοικοκυριών. Από την άλλη πλευρά η ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων θα διαρκέσει περισσότερο και η μείωση στις εξαγωγές θα συνεχίσει να επηρεάζει την ανάπτυξη σε ολόκληρη την χρονιά.

Η αγορά εργασίας

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της χώρας η υγειονομική κρίση έχει αντίκτυπο στην αγορά εργασίας όπου περίπου 100.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν έως το φθινόπωρο του 2021. Το δημόσιο έλλειμμα θα αυξηθεί σε περισσότερο από 10% του ΑΕΠ το 2020 και θα παραμείνει επίσης υψηλά στην συνέχεια. Το ΑΕΠ θα φθάσει ξανά στα προ κρίσης επίπεδα κατά τα τέλη του 2022. Η οικονομική ανάκαμψη θα επιτευχθεί κυρίως από κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία θα αυξηθεί ξανά καθώς θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί. Στο αποκορύφωμα της κρίσης, η απώλεια εισοδήματος των νοικοκυριών ήταν περιορισμένη χάρη στα μαζικά μέτρα στήριξης, όπως το σύστημα προσωρινής ανεργίας.

Επιπλέον, κατά την περίοδο 2021-2023, η κατά κεφαλή αγοραστική δύναμη θα πρέπει να αυξηθεί ξανά, κατά 4% σε σωρευτικούς όρους. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1/4 κατά το α’ εξάμηνο του έτους και είναι πιθανό να αποδειχθεί πιο δύσκολο να ανακάμψουν σύντομα. Επιπλέον, η συμβολή των καθαρών ροών στην ανάπτυξη παραμένει αρνητική: οι εκροές αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο από τις εισροές, ιδίως με τη σταδιακή επιστροφή στις κανονικές τουριστικές ροές και την αργή ανάκαμψη των εξαγωγών.

Βραχυπρόθεσμα, ο αντίκτυπος της οικονομικής επιβράδυνσης στην αγορά εργασίας αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από μαζικά μέτρα στήριξης του κοινού, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του συστήματος προσωρινής ανεργίας και οικονομικής στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους. Ωστόσο, περίπου 100.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα μέχρι το φθινόπωρο του 2021. Η ανεργία αυξάνεται, αλλά η ζημία εξακολουθεί να είναι γενικά περιορισμένη σε σχέση με το μέγεθος της πτώσης στο ΑΕΠ.