Και η Γαλλία υπέρ της καθιερωσης ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή
Και η Γαλλία υπέρ της καθιερωσης ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή

Και η Γαλλία υπέρ της καθιερωσης ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή

Η Γαλλία είναι ανοικτή στην ιδέα να καθοριστεί ένας ελάχιστος φορολογικός συντελεστής για τις πολυεθνικές άνω του 12,5%, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ στον απόηχο των δηλώσεων της Αμερικανίδας ομολόγου του Τζάνετ Γέλεν.
RE+D magazine
07.04.2021

 
Στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στον ΟΟΣΑ για τη θέσπιση ενός διεθνούς συστήματος φορολόγησης των πολυεθνικών επιχειρήσεων, η Γαλλία έχει ώς τώρα ταχθεί υπέρ της θέσπισης ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 12,5% επί των κερδών, που αντιστοιχεί για παράδειγμα σε αυτόν που ισχύει στην Ιρλανδία. 

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ εργάζονται «με τις χώρες της G20 για να συμφωνήσουν σε έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις», χωρίς όμως να διευκρινίζει επίσημα το επίπεδο στο οποίο θα καθοριστεί ο φόρος αυτός. 

Η Γέλεν επιβεβαίωσε την προθυμία των ΗΠΑ να δουν να επιτυγχάνεται ένας τέτοιος εναρμονισμένος φόρος σε παγκόσμια κλίμακα, τη στιγμή που η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να αυξήσει τους φόρους στις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ για να χρηματοδοτήσει το γιγάντιο σχέδιο υποδομών. 

Το σχέδιο αυτό προβλέπει κυρίως την αύξηση από το 10,5% στο 21% του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή επί των κερδών των αμερικανικών επιχειρήσεων ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία πραγματοποιούνται τα κέρδη αυτά. 

Χθες, ο ίδιος εκτίμησε ότι το αμερικανικό άνοιγμα καθιστά εφικτή πλέον την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών επιχειρήσεων, κάτι που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και πολλά χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ. 

Εκτός ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή, αυτή η μεταρρύθμιση προβλέπει επίσης την τροποποίηση του φόρου επί των επιχειρήσεων ανάλογα με τα κέρδη που πραγματοποιούνται σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα από τη φορολογική τους έδρα. 

Αυτό το δεύτερο σημείο στοχεύει κυρίως σε κολοσσούς του Διαδικτύου, που συχνά πληρώνουν φόρους που δεν συνδέονται με τα έσοδα και τα κέρδη που έχουν σε κάθε χώρα. Ο ΟΟΣΑ θέλει να επιτευχθεί μια συμφωνία κατά τη διάσκεψη των επικεφαλής οικονομικής πολιτικής της Ομάδας των 20 (G20) στις 9 και 10 Ιουλίου.