Η Κύπρος υπογράφει μνημόνιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο
 Η Κύπρος υπογράφει μνημόνιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο

Η Κύπρος υπογράφει μνημόνιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο

Οι βάσεις για την εν λόγω συμφωνία τέθηκαν τον Νοέμβριο του 2017.
RE+D magazine
14.10.2021

Το ερχόμενο Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 θα υπογράψουν το Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου οι δυο χώρες σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.

Το μνημόνιο θα υπογράψουν εκ μέρους της Κύπρου η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου και εκ μέρους της Αιγύπτου ο υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Dr Mohamed Shaker El - Markabi.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί μέρος του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου. Οι βάσεις για τη Συμφωνία τέθηκαν τον Νοέμβριο του 2017, κατά την 5η Τριμερή Διακρατική Σύνοδο Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ενώ η πολιτική δέσμευση των ηγετών για υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης επαναδιατυπώθηκε σε άλλες δύο τριμερείς συνόδους που ακολούθησαν.

Τριμερές Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των τριών χωρών θα υπογραφεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εντατικών διεργασιών που γίνονται για οριστικοποίησή του.

Κύπρος και Αίγυπτος, με το Μνημόνιο Συναντίληψης που θα υπογράψουν οι δύο υπουργοί, εκφράζουν την πολιτική βούληση των Κυβερνήσεών τους για διευκόλυνση της έγκαιρης χορήγησης αδειών και εγκρίσεων, ώστε να προχωρήσουν οι τεχνοοικονομικές μελέτες για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου και των υποδομών που απαιτεί η επένδυση και, ακολούθως, της έγκαιρης χορήγησης των απαιτούμενων αδειών για την κατασκευή του έργου.