Έργα αναβάθμισης στο ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου
Έργα αναβάθμισης στο ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου

Έργα αναβάθμισης στο ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου

RE+D magazine
08.11.2021

Εργα για την αξιοποίηση και προστασία του εμβληματικού ενετικού λιμανιού και του ιστορικού κάστρου της Ναυπάκτου, υλοποιεί ο δήμος, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα, τα έργα που θα γίνουν και στο μεγάλο παραλιακό μέτωπο της πόλης, εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν όλα μαζί στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του κεντρικού πυρήνα της πόλης αλλά και στην αύξηση της επισκεψιμότητας, η οποία ήδη καταγράφει σημαντική άνοδο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας, «τα τελευταία δύο χρόνια, ο Δήμος Ναυπακτίας, έχει θέσει σε εφαρμογή έναν ευρύ σχεδιασμό έργων και παρεμβάσεων, μεγάλων και μικρότερων, στο παραλιακό μέτωπο, το κάστρο και το ενετικό λιμάνι, με σκοπό να αναδειχθεί ο τόπος  και να του δοθεί η ώθηση που χρειάζεται». «Η Ναύπακτος είναι μία πόλη μοναδικού φυσικού κάλλους με μακραίωνη ιστορία, όπου στο κέντρο βρίσκεται το ενετικό λιμάνι, το οποίο αποτελεί την απόληξη των πέντε διαζωμάτων του κάστρου της, που ξεκινά από την κορυφή του λόφου, ενώ ανατολικά και δυτικά εκτείνονται οι παραλίες της Γρίμποβο και Ψανή» αναφέρει ο Δήμαρχος.

Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται ύψους 1.790.000 ευρώ αφορούν στο παραλιακό μέτωπο, σε μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων, από το ανατολικό άκρο της παραλίας του Γριμπόβου έως το δυτικό άκρο της παραλίας της Ψανής και  περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως γήπεδα beach volley και πίστα BMX, skate κτλ, κερκίδες, παιδικές χαρές, υπαίθρια γυμναστήρια, έξυπνα ηλιακά καθιστικά, χημικές τουαλέτες, αρδευτικό σύστημα, οικολογικά βυθιζόμενα συστήματα υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων, πλακοστρώσεις κ.α..

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων θα τοποθετηθούν 'έξυπνες' ασύρματες συσκευές ραντάρ ανίχνευσης οχημάτων και συλλογής κυκλοφοριακών δεδομένων, φωτεινές συσκευές σήμανσης led οδοστρώματος κ.α..