Εγκρίθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο η μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ
Εγκρίθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο η μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ

Εγκρίθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο η μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ

Οι Κινέζοι θα ελέγχουν πλέον το 67% του Οργανισμού
RE+D magazine
23.08.2021

Εγκρίθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο η συμφωνία μεταβίβασης του 16% του ΟΛΠ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην κινεζική Cosco.

Το τίμημα για την εν λόγω εξαγορά βάσει της συμφωνίας του 2016 ανέρχεται στο ποσό των 88 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει από τότε κατατεθεί σε λογαριασμό μεσεγγύησης (escrow account) και θα εισπραχθεί από το δημόσιο όταν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.

Η συμφωνία προβλέπει μια επιπλέον περίοδο πέντε ετών προκειμένου να ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα στο λιμάνι ύψους 293 εκατ. ευρώ που όφειλε να είχε κάνει η Cosco και αποτελούσε προυπόθεση για την μεταβίβαση του επιπλέον ποσοστού ενώ η κινεζική εταιρεία θα καταθέσει μια νέα εγγυητική επιστολή, που θα αντιπροσωπεύει το 40% του προυπολογισμού τους

Το επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα καθώς υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις από προσφυγές στο ΣτΕ

Στο επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ περιλαμβάνεται η ανάπτυξη κέντρου logistics, κατασκευή τουλάχιστον δύο ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, επέκταση επιβατικού λιμένα κρουαζιέρας με τη δημιουργία συνολικά 6 θέσεων πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς 350 μέτρων και η κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή δύο πενταόροφων κτιρίων στάθμευσης αυτοκινήτων έκτασης 75.000m2 το καθένα, και η ανακατασκευή της πέτρινης αποθήκης σε μουσείο μετανάστευσης και ιστορικό αρχείο.

Οι Κινέζοι θα ελέγχουν πλέον το 67% του Οργανισμού ενώ οι εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα μειωθούν από τρεις σε έναν, με αυξημένα όμως δικαιώματα όπως η δυνατότητα άσκησης βέτο σε σημαντικά θέματα. 

Η νέα συμφωνία με την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΟΛΠ, θα σταλεί στην συνέχεια προς ψήφιση στη Βουλή.