Βρέχει ΑΕΕΑΠ λόγω... ΕΝΦΙΑ
Βρέχει ΑΕΕΑΠ λόγω... ΕΝΦΙΑ

Βρέχει ΑΕΕΑΠ λόγω... ΕΝΦΙΑ

Τουλάχιστον δέκα ΑΕΕΑΠ στο ταμπλό μέχρι το 2019
08.03.2016

Μοναδικό ασφαλές καταφύγιο για όποιον διαθέτει περιουσιακά στοιχεία άνω των €25 εκατ. εμφανίζεται η δημιουργία μίας Επενδυτικής ακινήτων (AEEAΠ).

 

Το σχήμα αυτό που αποτελεί επενδυτικό εργαλείο, έχει μετατραπεί σε  φορολογικό καταφύγιο για πολλούς επιχειρηματίες που μέσω της ΑΕΕΑΠ κερδίζουν σημαντικά ποσά από τον φόρο εισοδήματος και δευτερευόντως καταβάλλουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ.

 Στην παρούσα φάση κατέθεσε αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο Ομιλος Φέσσα, ενώ στην ουρά βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες, η  Αργυρομεταλευμάτων και Βαρυτίνης (S&B) με το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που απέμεινε μετά τη συγχώνευση με την Imeris, ο Ομιλος Στασινόπουλου με βιομηχανικά κτήρια, γραφεία και εμπορικό κέντρο στην Κόρινθο, ο ιδιοκτήτης της Cocomat κ. Ευμορφίδης και ο ελληνο αμερικανός επιχειρηματίας που έχει στην κατοχή του χαρτοφυλάκιο εμπορικών κυρίως ακινήτων προεξέχοντος εκείνου που στεγάζει το κατάστημα της Luis Vuitton.

 Επιστροφή στην ιδέα δημιουργίας ΑΕΕΑΠ εξετάζει και ο ΟΤΕ, ενώ η τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να πουλήσει την Trastor και να προχωρήσει στη δημιουργία νέου REIC με τα ιδιοχρησιμοποιούμενα υποκαταστήματα και ακίνητα από τον κλάδο των ξενοδοχείων. Τέλος λήγει σύντομα η προθεσμία για τη δημόσια εγγραφή και εισαγωγή στο ΧΑ της ΑΕΕΑΠ InterContinental International του επιχειρηματία κ. Χαλικιά, ενώ και η Πανγαία δρομολογεί με ορίζοντα το Φθινόπωρο ΑΜΚ άνω των €250 εκατ. «αγοράς θέλουσας» και καιρού επιτρέποντος.

 Χαρτοφυλάκια Τραπεζών

Μπορεί ο πρώτος λόγος να είναι το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, όμως οι ΑΕΕΑΠ θα κληθούν να  διαδραματίσουν ένα ρόλο κλειδί στην αναδιάρθρωση του Ιδιωτικού Χρέους απορροφώντας ακίνητα (εξασφαλίσεις) που θα πουλήσουν οι τράπεζες από μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Εκτιμάται ότι οι υφιστάμενες ΑΕΕΑΠ θα μπορούσαν να γράψουν πράξεις άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ την επόμενη πενταετία, ενώ οι μικρότεροι παίκτες να χτίσουν θέσεις στα 4 χρόνια που τους δίνεται περιθώριο να πραγματοποιήσουν δημόσια εγγραφή.

 Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι επενδυτικές ακινήτων μπορούν να αγοράζουν εταιρείες με δάνεια (ακίνητα) και όχι χαρτοφυλάκια δανείων που αγοράζουν οι εταιρείες επιχειρηματικων συμμετοχών (Private Equity) καταβάλλοντας σημαντικά μεγαλύτερο τίμημα από τις τελευταίες.

 Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να δώσει πνοή στην αγορά ακινήτων καθώς σημαντικάκεφάλαια θα ενεργοποιηθούν στο χώρο των ακινήτων κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης του παραγοντα πολιτικός κίνδυνος καθώς και της δραστικής μείωσης του κόστους δανεισμού.