Υποβάθμιση Fannie Mae και Freddie Mac από Fitch
Υποβάθμιση Fannie Mae και Freddie Mac από Fitch

Υποβάθμιση Fannie Mae και Freddie Mac από Fitch

Χωρίς συμφωνία ο Λευκός Οίκος με την αντιπολίτευση για την άνοδο ή αναστολή του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.
RE+D magazine
26.05.2023

"H υποβάθμιση της προοπτικής των τραπεζών που ειδικεύονται στα ενυπώθηκα δάνεια ακινήτων αποτελεί αντανάκλαση της «αβεβαιότητας» για το ζήτημα του ορίου χρέους του δημοσίου" αναφέρει ο οίκος Fitch.

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου των Fannie Mae και Freddie Mac, καθώς οι διαπραγματεύσεις του Λευκού Οίκου με τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση προκειμένου να αυξηθεί ή να ανασταλεί το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους συνεχίζονται χωρίς να έχει εξευρεθεί συμφωνία, ενώ πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Ιουνίου, μετά την οποία η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποιεί πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να κηρύξουν στάση πληρωμών.

Ο Fitch πάντως μέσα στην εβδομάδα υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική του αξιόχρεου του ίδιου του αμερικανικού δημοσίου -βρίσκεται στη βαθμίδα AAA, την υψηλότερη-, εξαιτίας της απουσίας συμφωνίας ανάμεσα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Ρεπουμπλικάνους.