Στο 8% εκτοξεύτηκε το μέσο επιτόκιο 30ετούς στεγαστικού στις ΗΠΑ
Στο 8% εκτοξεύτηκε το μέσο επιτόκιο 30ετούς στεγαστικού στις ΗΠΑ

Στο 8% εκτοξεύτηκε το μέσο επιτόκιο 30ετούς στεγαστικού στις ΗΠΑ

Ήταν μόλις 3% πριν από δύο χρόνια.
Στυλιανή Ρουχωτά
19.10.2023

Το επίπεδο ρεκόρ του 8% στο μέσο επιτόκιο των τίτλων στεγαστικών δανείων τριαντετούς διάρκειας προέκυψε σε συνέχεια τις έκρηξης των αποδόσεων των αμερικανικών T-bills σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2007.

Το μέσο επιτόκιο του δημοφιλούς 30ετούς σταθερού επιτοκίου στεγαστικών δανείων έφτασε το 8% το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με το Mortgage News Daily.

Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2000.

Τα επιτόκια αυξήθηκαν απότομα αυτήν την εβδομάδα και την περασμένη εβδομάδα, ενώ την Τετάρτη, ήταν οι αιτήσεις κατοικιών, οι οποίες αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο, αν και όχι τόσο όσο αναμενόταν, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.

Οι οικοδομικές άδειες, δείκτης μελλοντικής κατασκευής, μειώθηκαν, αλλά κατά λιγότερο από το αναμενόμενο. Την περασμένη εβδομάδα, οι λιανικές πωλήσεις ήταν πολύ υψηλότερες από το αναμενόμενο, δημιουργώντας μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Federal Reserve.

Αυτά τα υψηλότερα επιτόκια προκάλεσαν πτώση της ζήτησης στεγαστικών δανείων, καθώς οι αιτήσεις μειώθηκαν σχεδόν 7% την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την ΜΒΑ (Mortgage Bankers Association).

Οι κατασκευαστές κατοικιών χρησιμοποιούν buydowns (προκαταβολές τόκων) για να βοηθήσουν τους πελάτες να αντέξουν οικονομικά τα σπίτια τους. Αυτό το κάνουν μέσω θυγατρικών που προσφέρουν στεγαστικά δάνεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέσο επιτόκιο στο 30ετές σταθερό ήταν μόλις 3% πριν από δύο χρόνια.

Για να το θέσουμε σε μια προοπτική, ένας αγοραστής που αγόραζε ένα σπίτι 400.000 $ με προκαταβολή 20% θα είχε μια μηνιαία πληρωμή σήμερα σχεδόν 1.000 $ περισσότερο από ό, τι θα ήταν πριν από δύο χρόνια.


Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε το 4,9% για πρώτη φορά από το 2007


Οι αποδόσεις των αμερικανικών T-bills αυξήθηκαν την Τετάρτη με το 10ετές να καταγράφει ένα νέο πολυετές υψηλό, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και εξέτασαν τις προοπτικές που δημιουργούνται για την νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Federal Reserve.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κέρδισε περίπου 6 μονάδες βάσης αγγίζοντας το 4,908%. Σε αυτό το επίπεδο βρέθηκε πάνω απο το 4,9% για πρώτη φορά από το 2007. 

Εν τω μεταξύ, η απόδοση του διετούς τίτλου διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητη στο 5,22%, κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά το 2006.

Ο 5ετής τίτλος του αμερικανικού Υπουργείο Οικονομικών κινήθηκε έως και 4,937%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις και οι τιμές κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις και μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Την ίδια ώρα τα housing starts ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν τον μήνα, αλλά έχασαν λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι.

(πηγή:CNBC)