Στα πλούσια κράτη ο λογαριασμός για την καταστροφή του Κλίματος
Στα πλούσια κράτη ο λογαριασμός για την καταστροφή του Κλίματος

Στα πλούσια κράτη ο λογαριασμός για την καταστροφή του Κλίματος

Το ταμείο «απώλειας και ζημίας» για τα ευάλωτα έθνη ενέκρινε η COP27. Ιστορικό κλείσιμο για τη Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα
Βάλια Πολίτη
21.11.2022

Καταστροφικές επιπτώσεις καταγράφηκαν κατά το τρέχον έτος, λόγω της κλιματικής αλλαγής, από τις πλημμύρες στο Πακιστάν έως την άνευ προηγουμένου ξηρασία στη Σομαλία, θέτοντας στις χώρες που επλήγησαν στο επίκεντρο της φετινής Συνδιάσκεψης για το κλίμα. Ως απάντηση, η COP27 ενέκρινε την Κυριακή τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την κάλυψη των απωλειών που υπέστησαν τα ευάλωτα έθνη που πλήττονται από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

H «Απώλεια και Ζημία» αναφέρεται στο κόστος που έχει ήδη προκύψει από ακραίες καιρικές συνθήκες ή επιπτώσεις που προκαλούνται από το Κλίμα, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Η χρηματοδότηση για το Κλίμα μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε μια προσπάθεια περιορισμού της Κλιματικής Αλλαγής. Η χρηματοδότηση απωλειών και ζημιών θα είναι διαφορετική, ως προς την αντιστάθμιση του κόστους το οποιο οι χώρες δεν μπορούν να αποφύγουν ή να «προσαρμοστούν».

Οι ευάλωτες χώρες και οι ακτιβιστές έχουν επανειλημμένως υποστηρίξει ότι πρέπει οι πλούσιες χώρες να δεσμευτούν για την καταβολή αποζημιώσεων, δεδομένου ότι ευθύνονται ιστορικά για το σημαντικότερο ποσοστό ρύπανσης του πλανήτη- και για τις καταστροφές που προκλήθηκαν ως αποτέλεσμα ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστάθηκαν στο επιχείρημα, φοβούμενες τις αχανείς υποχρεώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν. 

Όμως, η ιδέα για τη δημιουργία του ταμείου κέρδιζε διαρκώς έδαφος στη φετινή Συνδιάσκεψη.

Η επιτυχία των αναπτυσσόμενων κατά τη διάρκεια της COP27, εκτός από ιστορικό χαρακτήρα, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών μπορούν να φέρει αποτελέσματα και ότι ο κόσμος αναγνωρίζει την ευάλωτη θέση ορισμένων κρατών.

Οι απώλειες και οι ζημιές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κλιματικών επιπτώσεων, από γέφυρες και σπίτια που παρασύρθηκαν από ξαφνικές πλημμύρες, έως την απειλούμενη εξαφάνιση πολιτισμών και ολόκληρων νησιών από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Φέτος, σοβαρές καταστροφές που προκαλούνται από το κλίμα έφεραν τις χώρες που επλήγησαν, οι οποίες ήδη αγωνίζονταν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το χρέος, στο προσκήνιο.

Χαρακτηριστικά είναι και τα ευρήματα έκθεσης που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2022 από 55 ευάλωτες χώρες, η οποια υπολόγισε ότι οι συνδυασμένες απώλειές τους που συνδέονται με το κλίμα κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ανήλθαν συνολικά σε περίπου 525 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου στο 20% του συνολικού τους ΑΕΠ. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μέχρι το 2030 τέτοιες απώλειες θα μπορούσαν να φτάσουν τα 580 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

«Αυτή ο COP έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τη δικαιοσύνη. Χαιρετίζω την απόφαση να δημιουργήσουμε ένα ταμείο απώλειας και ζημίας και να το θέσουμε σε λειτουργία την επόμενη περίοδο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, υπογραμμίζοντας ότι οι φωνές εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης οφείλουν να ακούγονται.