Σε χαμηλό 13 ετών οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ
Σε χαμηλό 13 ετών οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ

Σε χαμηλό 13 ετών οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ

Ο χαμηλότερος ρυθμός πωλήσεων απο τον Αύγουστο του 2010.
RE+D magazine
21.11.2023

Οι πωλήσεις παλιών κατοικιών ήταν 4,1% χαμηλότερες τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, με εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 3,79 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών.

Ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός πωλήσεων από τον Αύγουστο του 2010. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη πτώση, στα 3,9 εκατομμύρια μονάδες. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 14,6% σε ετήσια βάση.

Ο αριθμός των πωλήσεων του Οκτωβρίου βασίζεται σε κλείσιμο συμβάσεων που πιθανόν να υπογραφούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Το μέσο επιτόκιο του 30ετούς σταθερού στεγαστικού δανείου είχε πέσει σχεδόν στο 7% στα τέλη Αυγούστου, αλλά στη συνέχεια άρχισε να αυξάνεται απότομα, ξεπερνώντας το 8% μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Έκτοτε, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κάπως.

«Οι υποψήφιοι αγοραστές κατοικιών βίωσαν έναν ακόμη δύσκολο μήνα λόγω της επίμονης έλλειψης αποθέματος κατοικιών και των υψηλότερων επιτοκίων στεγαστικών δανείων σε μια γενιά», δήλωσε ο Lawrence Yun, επικεφαλής οικονομολόγος του NAR.

Στα τέλη Οκτωβρίου υπήρχαν 1,15 εκατομμύρια κατοικίες προς πώληση, μειωμένες κατά 5,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό είναι περίπου το ήμισυ των κατοικιών που ήταν διαθέσιμα προς πώληση πριν από τον Covid. Με τον τρέχοντα ρυθμό πωλήσεων, αυτός αντιπροσωπεύει προσφορά 3,6 μηνών. μια εξάμηνη προσφορά θεωρείται μια ισορροπημένη αγορά μεταξύ αγοραστή και πωλητή.

Η περιορισμένη προσφορά διατήρησε την πίεση στις τιμές.

Η διάμεση τιμή ενός υπάρχοντος σπιτιού που πωλήθηκε τον Οκτώβριο ήταν 391.800 $, σημειώνοντας αύξηση 3,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν (378.800 $).

Οι τιμές αυξήθηκαν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Αυτές οι ετήσιες αυξήσεις τιμών γίνονται μεγαλύτερες εδώ και τέσσερις συνεχείς μήνες. Περίπου το 28% των κατοικιών που πωλούνται πάνω από την τιμή καταλόγου.

Όσοι αγόρασαν κατοικία για πρώτη φορά αντιπροσώπευαν το 28% των πωλήσεων του Οκτωβρίου, αμετάβλητοι από ένα χρόνο πριν και εξακολουθούν να είναι σημαντικά χαμηλότεροι από το μερίδιο 40% που αντιπροσώπευαν ιστορικά. 

Οι μεμονωμένοι επενδυτές αγόρασαν το 15% των κατοικιών, από 18% τον Σεπτέμβριο και 16% από ένα χρόνο πριν. Οι συμφωνίες με μετρητά αποτελούσαν το 29% των πωλήσεων, από 26% τον Οκτώβριο του 2022.

(πηγή:CNBC)