Ρουμανία: Το 40% των υπαλλήλων θα άλλαζε εργασία αν του ζητούσαν να επιστρέψει στο γραφείο
Ρουμανία: Το 40% των υπαλλήλων θα άλλαζε εργασία αν του ζητούσαν να επιστρέψει στο γραφείο

Ρουμανία: Το 40% των υπαλλήλων θα άλλαζε εργασία αν του ζητούσαν να επιστρέψει στο γραφείο

Ποιες είναι οι ανησυχίες των επικεφαλής του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού (HR) αλλά και των ίδιων των εργαζομένων.
Ειρήνη Θεοφανίδου
15.09.2022

Οι τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους στη Ρουμανία θα άρχιζαν να ψάχνουν άλλη δουλειά, αν ο εργοδότης τους ζητούσε να επιστρέψουν στο γραφείο, σύμφωνα με νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι σε ύφεση πολλοί εργαζόμενοι στη Ρουμανία εξακολουθούν να προτιμούν να εργάζονται από το σπίτι. 

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Undelucram.ro, τη μεγαλύτερη κοινότητα εργαζομένων της χώρας, δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (61%) εργάζεται από το σπίτι μεταξύ 3 και 5 ημερών την εβδομάδα. 

Το 72% δηλώνει ότι θέλει να συνεχίσει να το κάνει, ενώ μόνο το 28% θα ήθελε να επιστρέψει στο γραφείο και να εργαστεί από εκεί τις περισσότερες φορές. 

Όσοι προτιμούν να εργάζονται από το σπίτι επέλεξαν αυτόν τον τρόπο εργασίας επειδή τον βρίσκουν πιο αποτελεσματικό (62% των εργαζομένων) ή επειδή μπορούν επίσης να φροντίσουν την οικογένεια και το σπίτι κατά τις ώρες εργασίας (57%). Περίπου το 13% λέει ότι τους αρέσει να εργάζονται από το σπίτι γιατί τους επιτρέπει να έχουν άλλη δουλειά.

Περίπου το 65% των εργαζομένων θα επέστρεφε στο γραφείο μόνο εάν το απαιτούσε η εταιρεία, ωστόσο, αν η εταιρεία τους ζητούσε να εργάζονται 3-5 ημέρες την εβδομάδα από το γραφείο, το 54% δεν θα συμφωνούσε και περίπου το 40% από αυτούς θα άρχιζαν να αναζητούν άλλη δουλειά. 

Το 25% θα συμμορφωνόταν με την απόφαση να πάει στο γραφείο επειδή δεν έχει εναλλακτικές λύσεις, ενώ το 83% των επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού (HR) λένε ότι έχουν συζητήσει εφέτος στο τμήμα ή με τη διοίκηση της εταιρείας την ιδέα της ανάκλησης εργαζομένων να εργαστούν κυρίως από το γραφείο. Η συντριπτική πλειοψηφία (90%) λέει επίσης ότι η διοίκηση υποστηρίζει μια ισορροπία μεταξύ της εργασίας στο γραφείο και της εργασίας από το σπίτι. 

Τα προβλήματα 

Οι βασικές ανησυχίες των ειδικών του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού σχετικά με την εξ αποστάσεως εργασία είναι: το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν επικοινωνούν πλέον εξίσου καλά μεταξύ τους, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα (33%), η τάση των εργαζομένων να μην θέλουν πλέον να εργάζονται από το γραφείο (29%), αποτελεσματικότητα των εργαζομένων (24%), διατήρηση των κινήτρων των εργαζομένων (24%), το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες ανθρώπινου δυναμικού δεν είναι πλέον αρκετά ορατές (10%) και το γεγονός ότι υπάρχει οικονομική κρίση και οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι πιο ενωμένοι και αποτελεσματικοί, αλλά δεν θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο (8%). 

 «Αν και η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, βλέπουμε τις επιπτώσεις της πολύ έντονα στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, περισσότερο από το 60% συνεχίζει να εργάζεται από το σπίτι και θα επέστρεφε στο γραφείο μόνο εάν του ζητηθεί», δήλωσε ο Costin Tudor, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Undeucram. «Παρατηρούμε ότι για πάνω από το 65% των ειδικών HR, οι κύριες ανησυχίες σχετικά με την εξ αποστάσεως εργασία σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα. Πιθανώς η λύση είναι οι εργοδότες να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί στην ευημερία των εργαζομένων και να βρίσκουν νέες μεθόδους ώστε να παρακινούν και να διατηρούν την όρεξη των εργαζομένων συνεχώς», πρόσθεσε.