REDS: Προτεραιότητα στις Γούρνες και στο Project Καμπάς
REDS: Προτεραιότητα στις Γούρνες και στο Project Καμπάς

REDS: Προτεραιότητα στις Γούρνες και στο Project Καμπάς

Ετος ορόσημο το 2021 για την Ελλάκτωρ
Ειρήνη Θεοφανίδου
14.04.2022

"Ειδικό βάρος" στην αξιοποίηση του ακινήτου που βρίσκεται στις Γούρνες της Κρήτης αλλά και στο project Καμπάς θα δώσει το επόμενο διάστημα ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η θυγατρική εταιρεία REDS σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησης του ομίλου κατά την διάρκεια παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων σε αναλυτές.

Μπορεί το real estate να συνεχίζει να πιέζεται εξαιτίας της πανδημίας του covid-19 ο όμιλος, ωστόσο, o όμιλος αλλά και η θυγατρική του REDS θα ξεκινήσουν την α' φάση των μεγάλων αναπτύξεων στις οποίες και θα επικεντρωθεί το επόμενο διάστημα.

Η εταιρεία που αναδείχθηκε πλειοδότρια στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση και αναβάθμιση της πρώην αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, θα πραγματοποιήσει επένδυση προϋπολογισμού €200 εκατ. με χρονοδιάγραμμα από 5 έως 7 χρόνια. Οπως έχει δηλώσει η διοίκηση του ομίλου στην παρούσα φάση η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ για να ολοκληρωθεί η απόκτηση του ακινήτου μέχρι το τέλος του 2022 και να προχωρήσουν οι σχετικές μελέτες.

Την ίδια ώρα στην "κανονικότητα" επιστρέφει και η ανάπτυξη ενός ακόμη μεγάλου έργου της εταιρείας, του Cambas Project άνω των €200 εκατ. στην έκταση του πρώην Κτήματος Καμπά στην Παλλήνη. Πρόσφατα, η εταιρεία Deloitte ολοκλήρωσε το επικαιροποιημένο business plan σύμφωνα με το οποίο στο έργο μικτής χρήσης θα ανεγερθούν γραφεία, εμπορικοί χώροι, μικρό ξενοδοχείο, μουσεία και άλλοι χώροι πολιτισμού.

Ετος ορόσημο το 2021 για την Ελλάκτωρ

Ο όμιλος πέτυχε συρρίκνωση των ζημιών προ φόρων για τη χρήση του 2021 σε €28,6 εκατ. από ζημιές €149,7 εκατ. το 2020. Αντίθετα το δ' τρίμηνο 2021 ήταν το δεύτερο συνεχόμενο κερδοφόρο 11,3 εκατ. ευρώ μετά από 5 ζημιογόνα τρίμηνα (-125,5 εκατ. ευρώ πέρυσι). Οπως σχολίασε ο CEO του ομίλου Ευθ. Μπουλούτας το 2021 ήταν ένα έτος ορόσημο για τον όμιλο Ελλάκτωρ. Με νέα στρατηγική στόχευση πέτυχε να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον κλάδο υποδομών με ταυτόχρονη ουσιαστική βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων και της ανταγωνιστικής του θέσης. Ταυτόχρονα κατέγραψε βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα με λειτουργικά κέρδη (EBITDA) και περιθώριο λειτουργικών κερδών στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 4 ετών.

Στον κλάδο κατασκευής η κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 99 εκατ. ευρώ, επέτρεψε την επανεκκίνηση των έργων και τη σταδιακή ανάκαμψη του κύκλου εργασιών, τάση που είναι εμφανής κατά το 2ο εξάμηνο του έτους. Ο κλάδος αναδιαρθρώθηκε κεφαλαιακά, περιόρισε δραστικά τις ζημίες του σε επίπεδο EBITDA, ενώ κατόρθωσε να υπογράψει πλειάδα νέων έργων με το ανεκτέλεστο να ανέρχεται πλέον σε 2,5 δισ. ευρώ.

Οπως δήλωσε ο κ. Μπουλούτας η Ελλάκτωρ ετοιμάζεται για τη διεκδίκηση έργων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, που αναμένεται να δημοπρατηθούν εντός 24 μηνών, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον του Ομίλου στρέφεται στην Αττική Οδό όπου σε κοινοπραξία μαζί με την ΑΒΑΞ  και άλλους συμμετέχοντες που θα ανακοινωθούν στις 5 Μαϊου διεκδικούν την παραχώρηση του οδικού άξονα. Αναφορικά με την αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους στόχους της διοίκησης είναι η αύξηση εγκατεστημένης ισχύος κατά 730 MW μέχρι το 2025, με στόχο έργα σε λειτουργία συνολικής ισχύος 1,2 GW. Στο περιβάλλον επιδιώκεται η ενίσχυση δυναμικότητας διαχείρισης αποβλήτων κατά 470 χιλ. τόνους (+55%) μέχρι το 2025 καθώς και η διατήρηση μεριδίου αγοράς κατά ελάχιστο 25% (σε τόνους) στη διαχείριση μεικτών αποβλήτων.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ο κ. Μπουλούτας τόνισε ότι στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο Όμιλος έχει αρκετά ταμειακά διαθέσιμα για να υλοποιήσει το επενδυτικό του πλάνο. «Παρόλα αυτά όλοι οι όμιλοι βρίσκονται πάντα σε αναζήτηση της βέλτιστης κεφαλαιακής δομής και κατά συνέπεια όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» ανέφερε.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη διαμάχη μεταξύ μεγαλομετόχων του ομίλου και την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Μπουλούτας ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάκτωρ δεν βρίσκεται σε καμία ενεργή έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αυτά αφορούν μετόχους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα και η εταιρεία δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή, ούτε έχει άποψη» σημείωσε.