Πρόταση για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με ανακύκλωση των υλικών από τα ερείπια
Πρόταση για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με ανακύκλωση των υλικών από τα ερείπια

Πρόταση για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με ανακύκλωση των υλικών από τα ερείπια

Ουκρανοί δημιουργοί χρησιμοποιούν τα ερείπια του πολέμου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Share Copy Link
RE+D magazine
17.07.2025

Το έργο Circularity on the Edge που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2025, στην ενότητα Artificial, προτείνει μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση: πως θα χρησιμοποιηθούν τα ερείπια που δημιούργησε ο πόλεμος και η καταστροφή στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Οι δημιουργοί του project—Kateryna Lopatiuk, Herman Mitish, Yana Buchatska, Orest Yaremchuk, Oleksandr Sirous και Roman Puchko—προέρχονται όλοι από την Ουκρανία και προσφέρουν μια ενδογενή και βιωματική απάντηση στην ανάγκη ανοικοδόμησης. Η προσέγγισή τους συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη (AI) με την κυκλική σκέψη, προκειμένου να διαμορφώσουν μια σχεδιαστική διαδικασία που ξεκινά από τα ερείπια του πολέμου.

Η βασική καινοτομία του έργου είναι η χρήση ενός εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης το οποίο μπορεί να σαρώσει και να αναλύσει drone λήψεις από κατεστραμμένες περιοχές, όπως η Bucha. Μέσω αυτής της ανάλυσης, το AI εντοπίζει και ταξινομεί υλικά όπως τούβλα, σκυρόδεμα, μέταλλο και ξύλο, ενώ παράλληλα εντοπίζει επικίνδυνα υλικά όπως φύλλα αμιαντοτσιμέντου.

Το υλικό που εντοπίζεται μετατρέπεται σε ψηφιακό αρχείο δυνατοτήτων: μια βάση δεδομένων που μπορεί να τροφοδοτήσει σχεδιαστικές αποφάσεις με περιβαλλοντική, κοινωνική και τεχνική ακρίβεια. Η πληροφορία μετατρέπεται έτσι σε εργαλείο σχεδιασμού — αλλά και σε βάση για αποκεντρωμένη, τοπικά εστιασμένη ανοικοδόμηση.

Η έννοια της κυκλικής αρχιτεκτονικής—που βασίζεται στην επαναχρησιμοποίηση υλικών και τη μείωση των αποβλήτων—εφαρμόζεται εδώ σε ένα δραματικά φορτισμένο πλαίσιο. Η πρόταση του Circularity on the Edge υποστηρίζει ότι τα υλικά των ερειπίων δεν είναι μόνο χρήσιμα από περιβαλλοντική άποψη, αλλά και συμβολικά κρίσιμα: αποτελούν τα ίχνη της συλλογικής μνήμης, μετατρεπόμενα σε θεμέλια για το μέλλον.

Το Circularity on the Edge δεν είναι απλώς μία πρόταση για την Ουκρανία. Είναι ένα υπόδειγμα για το πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να ανταποκριθεί σε συνθήκες κρίσης, ενσωματώνοντας τεχνολογία, μνήμη, τοπικότητα και οικολογική ευθύνη. Σε έναν κόσμο που πλήττεται όλο και περισσότερο από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές, το έργο ανοίγει έναν διάλογο για το πώς να χτίζουμε όχι μόνο καλύτερα, αλλά και δικαιότερα.

Πηγή: Dezeen