Πλειστηριασμοί από Servicers
Πλειστηριασμοί από Servicers

Πλειστηριασμοί από Servicers

Share Copy Link
RE+D magazine
21.10.2022

Τέλος στις φήμες περί νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με το θέμα που αφορά στην πρόσφατη δικαστική απόφαση που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στους servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμούς, έβαλε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πρόθεση η άσκηση πίεσης στους διαχειριστές και στις τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις «κόκκινων δανείων» μέσω της αξιοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών καθώς παρατηρείται ότι οι πιστωτές απορρίπτουν μεγάλο όγκο αιτημάτων ρύθμισης οφειλών.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου κατά το 1ο εξάμηνο του 2022, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που διατηρούνται στις τράπεζες ανέρχονται στα 15 δισ. ευρώ και στις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στα 87 δισ. ευρώ.

Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων έχουν αναλάβει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις βάσει νόμου που προβλέπει ότι «εφόσον οι καθαρές εισπράξεις από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπονται κατά 20% ή περισσότερο των καθαρών εισπράξεων που έχουν προϋπολογισθεί θα αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής του διαχειριστή. Παράλληλα, ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού οι συνολικές καθαρές εισπράξεις από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των τιτλοποιημένων απαιτήσεων υπολείπονται, κατά ποσοστό τουλάχιστον 30%, του συνολικού προϋπολογισθέντος ποσού καθαρών εισπράξεων των αντίστοιχων περιόδων».

Υπενθυμίζεται ότι στον «Ηρακλή» οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν μεταβιβάσει δάνεια (τιτλοποιήσεις), ύψους 47,9 δισ. ευρώ, έναντι των οποίων έχουν λάβει κρατικές εγγυήσεις, ύψους 18,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου μέχρι στιγμής, πάνω από 60.000 οφειλέτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα ρύθμισης οφειλών.

Από αυτούς, 32.000 οφειλέτες, δηλαδή πάνω από τους μισούς που έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα, έχουν προσκομίσει τα οικονομικά τους στοιχεία, από τα οποία και προκύπτουν συνολικές οφειλές ύψους 19 δισ. ευρώ. Ήδη, 9.000 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 5 δισ. ευρώ, έχουν υποβάλει οριστικά την αίτησή τους για ρύθμιση οφειλών.

Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 2 δισ. ευρώ τους τελευταίους 3 μήνες.

Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 1.498 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ.