Πιο άδειοι από ποτέ πύργοι γραφείων
Πιο άδειοι από ποτέ πύργοι γραφείων

Πιο άδειοι από ποτέ πύργοι γραφείων

Τα εν λόγω ακίνητα βρίσκονται μεταξύ των πιο ακριβών εμπορικών ακινήτων στον κόσμο.
RE+D magazine
06.06.2023

Οι πύργοι γραφείων του Χονγκ Κονγκ, μεταξύ των πιο ακριβών εμπορικών ακινήτων στον κόσμο, δεν ήταν ποτέ τόσο άδειοι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg το περιουσιακό στοιχείο του δισεκατομμυριούχου Li Ka-shing στο Cheung Kong Center είναι περίπου κατά 25% κενό, ενώ το τελευταίο του έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην απέναντι πλευρά του δρόμου με εκπληκτική θέα στο λιμάνι Victoria έχει προκράτηση μόνο για έναν ενοικιαστή.

Στο ίδιο "έργο" πρωταγωνιστής και ο πύργος του συναδέλφου μεγιστάνα Lee Shau Kee το κτήριο Henderson που είναι υπό ανάπτυξη σε κοντινή περιοχή είναι μισθωμένο μόλις κατά 30%. 

Η CBRE πίστευε ότι δεν υπάρχουν θετικοί παράγοντες για τον κλάδο βραχυπρόθεσμα και ότι η πτώση των τιμών μπορεί να επιβραδυνθεί, αλλά είναι απίθανο η αγορά να ανακάμψει. Οι κινεζικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναμενόταν να ανακάμψουν, δεν επιζητούν τόσο χώρο όσο αναμενόταν, διότι και η δική τους οικονομία προβληματίζει, ενώ μια πληθώρα νέων ακινήτων προστίθενται στην υπερπροσφορά.

Παράλληλα, καθώς το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώνεται στην Κίνα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ, οι τράπεζες της Wall Street περιορίζουν τα επεκτατικά τους σχέδια. Το Χονγκ Κονγκ φαίνεται να πληρώνει το τίμημα, καθώς η χρηματοοικονομική βιομηχανία καταλαμβάνει σχεδόν το 30% του χώρου γραφείων.

Η Morgan Stanley εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει το 7% του εργατικού της δυναμικού στις επενδυτικές τράπεζες Ασίας-Ειρηνικού μετά την κατάργηση περίπου 50 θέσεων εργασίας το 2022, ανέφερε το Bloomberg. Η JP Morgan άφησε να φύγουν περίπου 30 τραπεζίτες στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εδρεύουν στο Χονγκ Κονγκ. Εταιρείες όπως η Deutsche Bank, η Standard Chartered Bank και η BNP Paribas είτε έχουν εγκαταλείψει οριστικά κάποιο χώρο είτε έχουν απομακρυνθεί από το κέντρο για να περιορίσουν το κόστος. Η FedEx μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στη Σιγκαπούρη.