Νέος κίνδυνος για την αγορά εμπορικών ακινήτων
Νέος κίνδυνος για την αγορά εμπορικών ακινήτων

Νέος κίνδυνος για την αγορά εμπορικών ακινήτων

Αναμένεται ραγδαία πτώση στις αξίες των κτιρίων λόγω των κανονισμών για το κλίμα.
Ειρήνη Θεοφανίδου
20.02.2024

Σαν να μην αντιμετώπιζε ήδη αρκετά προβλήματα η αγορά των εμπορικών ακινήτων, υπάρχει ένας νέος κίνδυνος προ των πυλών.

Οι εταιρείες ακινήτων αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό πλήγμα στις αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων, καθώς οι εξελισσόμενες ευρωπαϊκές απαιτήσεις ωθούν τους επενδυτές και τους τραπεζίτες να μειώσουν την έκθεσή τους σε κτίρια με μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα. Το ζήτημα έχει αυξήσει την πιθανότητα τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιοκτητών ακινήτων να καταλήξουν υποτιμημένα από τις επιπτώσεις των κλιματικών κανονισμών.

«Η βιομηχανία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα λεγόμενα λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε στο Bloomberg ο Neil Menzies, διευθυντής βιωσιμότητας στην Hibernia Real Estate Group Ltd., μια εταιρεία με έδρα το Δουβλίνο που ανήκει στην Brookfield Asset Management. Ο κίνδυνος «γίνεται μεγαλύτερος επειδή έχει πλέον νομοθετηθεί επίσης» αναφέρει ο ίδιος.

Οι αξίες των εμπορικών ακινήτων έχουν πέσει αφού τα υψηλότερα επιτόκια και τα χαμηλότερα επίπεδα πληρότητας ανέτρεψαν τη χρηματοοικονομική λογική μεγάλου μέρους του επιχειρηματικού μοντέλου του κλάδου που βασίζεται στο χρέος. Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Federal Reserve έχουν καταστήσει σαφές ότι τώρα παρακολουθούν τι κάνουν οι δανειστές για να μετριάσουν τις πιθανές ζημίες. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Menzies λέει ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει τώρα ένα μεγαλύτερο "σοκ αποτίμησης", καθώς γίνεται σαφές πόση ανακαίνιση και επένδυση χρειάζονται τα κτίρια στην Ευρώπη για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσειςσχετικά με την ενεργειακή απόδοση. Η κατάσταση είναι τόσο τρομερή, σύμφωνα με τον ίδιο, που αναμένει ότι η αγορά «πιθανώς θα δει τις αξίες να υποχωρούν κατακόρυφα τους επόμενους 12 μήνες για μη βιώσιμα κτίρια με πολύ υψηλή κατανάλωση ενέργειας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι περίπου το 85% των κτιρίων στην περιοχή χτίστηκαν πριν από το 2000. Από αυτά, το 75% έχουν «κακή ενεργειακή απόδοση». Η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών στον κτιριακό τομέα κατά 60% έως το 2030 και την πλήρη απαλλαγή του από τον άνθρακα έως το 2050. Στο 42% της ενέργειας που καταναλώνεται, τα κτίρια «είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στην Ευρώπη», σύμφωνα με την ίδια πηγή.